"Mücadeleye katılmamın nedeni, özgür bir yaşam ve farklı bir devrim kurma arzusuydu. Demokratik Konfederalizm sistemine inanıyordum. Bunun yanında devrim yoluydu. Gönüllü olarak, yürekle, özgür ve ideolojik bir kararlılıkla katıldım. Kararlıydım. Beni buraya getiren yaşam koşullarım değil, kararlılığım beni Rojava'ya taşıdı. Binlerce kilometre öteden bu topraklar için geldim. Bu tercihime ihanet etmeyeceğime dair vicdanıma söz verdim."
HAKİKATİ DEMOKRATİK KONFEDERALİZM’DE GÖRDÜ
Kevin Jochim. Mücadele adıyla Dilsoz Bihar. 2 Kasım 1993 yılında Almanya’nın Karlsruhe kentinde Maorine ve Freidi çiftinin çocuğu olarak dünyaya gelir. 2012 yılında Almanya’da Kürt Özgürlük Hareketi’yle temas kurarak Kurdistan’a gelir. Almanya'da Marksist-Leninist hareketi okumuş ve siyasi eylemleri bu doğrultuda desteklemiştir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirleri ve yazılarıyla temasa geçtiğinde pozisyonunu değiştirmeye başlar. Marksist-Leninizmin insanlığın karşı karşıya olduğu sorunları çözemeyeceğine kanaat getirir, Demokratik Konfederalizmi insanlar için gerçek bir yol olarak görür. Hala aynı temel değerlerle hareket ederek, bir bütün olarak halkın özgürlüğünü bireyin özgürlüğünden üstün tutarak, Almanya'daki yaşamını geride bırakır ve Kurdistan'daki devrimci hareketi savunmaya koşar.
GERİLLAYA HEVESİ BAŞARIYA GÖTÜRDÜ
Kevin Jochim, Kasım 2012 tarihinde Medya Savunma Alanları’nda Qendîl bölgesine giderek gerillada mücadele saflarına katılır. Askeri, ideolojik ve yaşam eğitimleri alır, birçok yeni fikrin sahibi olur.
Katıldığı eğitim devresinden bir arkadaşı onu şöyle anlatıyor: “Heval Dilsoz yaşamda, mücadelede ve eğitimde örnek oldu. En çarpıcı olanı da Kürtçe’nin hem Kurmancî hem de Soranî lehçelerini hızlıca öğrenmesiydi. Bunu öğrenme hevesi, her şeyi anlama ve hayatın her alanına dahil olma isteği sayesinde başardı. Hiçbir zaman pasif kalmadı... Yanlış yaklaşımları korkmadan, art niyet gütmeden eleştirdi ve henüz yeni olmasına rağmen her zaman anladıklarını tüm arkadaşlarıyla paylaştı.”
Siyasi, askeri ve kültürel açıdan hızlı gelişimi ve açık kişiliğinin bir sonucu olarak, kısa sürede kendini sorumluluk gerektiren pozisyonlarda buldu. Bölgenin dillerini (Kurmancî, Soranî ve Türkçe) o kadar iyi biliyordu ki, farklı gerilla grupları arasındaki iletişimi koordine etme sorumluluğu ona verildi.
‘ROJAVA TÜM HALKLAR İÇİN ALTERNATİF OLABİLİR’
Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin DAİŞ’e karşı mücadele için Rojava’ya gönderdiği gruplarda yer aldı. Rojava’ya geldikten sonra Cizîrê Bölgesi’nde mücadele eden enternasyonal savaşçı birliğinin komutanı oldu, Şehîd Rûbar Qamişlo Özgürleştirme Hamlesi’nde aylarca ön saflarda savaştı. Mücadeleye katılma motivasyonundan bahsederken, ‘Bu devrimden öğrenmek istiyorum. Çünkü bu devrim, Rojava'daki bu sistem, dünyadaki tüm halklar için bir alternatif olabilir. Çözüm üretmeyen bütün ideolojilere bir alternatif olabilir. Bugün dünya için ve Kapitalist Modernite için bir alternatif olabilir’ derdi.
Kevin Jochim, 6 Temmuz 2015 tarihinde Kuzey ve Doğu Suriye’nin Girê Spî ilçesi Suluk kasabasının (Kent, Ekim 2019’da Türk devleti tarafından işgal edilmiştir) Şergirat köyünde DAİŞ çetelerine karşı girdiği çatışmada şehadete ulaşır.
Rojava Devrimi’ni büyük bir rönesans olarak adlandıran Şehîd Dilsoz, “Herkes Rojava'daki devrimin bir parçası olabilir. Tabii ki demokrasi, eşitlik, adalet ve özgürlüğü savunan biriyseniz. Bu değerler Rojava'daki devrimin temelidir, 5 bin yıllık tarih içinde kaybolmuş insanlık değerleridir. Kapitalist modernite sistemine bakacak olursak, insan olmanın özü kaybolmuştur. Rojava'daki devrim insani değerlerin bir rönesansıdır. Demokrasi, adalet, özgürlük, eşitlik değerlerinin rönesansıdır. Biz bu değerleri yeniden yaratıyoruz ve insanlığa geri veriyoruz. Bu tüm dünya için örnek teşkil ediyor” ifadelerini kullanmıştı.
YARIN: Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – XII: Robert Gallagher