Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – XII: Robert Gallagher

Üç yıl Kanada ordusunda görev yaptı, üniversiteye gitti siyaset bilimi okudu. DAİŞ’e karşı insanlık mücadelesini duyunca 2015’te Kurdistan’a geldi. Önce Başûr’da pêşmergeyle, sonra Rojava’ya geçerek YPG ile birlikte DAİŞ’e karşı mücadele etti.

Şehit Gabar Rojava, “Kurdistan'daki Savaş Neden Önemlidir” başlıklı makalesinde, “Bir uygarlık olarak sürüklendiğimiz felaketi önlemek için canımı vermeye hazırım. Özgür bir Kurdistan her enternasyonalist için yeterince iyi bir amaç olabilir ama biz nesiller boyunca karşılaştığımız her şeyden daha önemli ve daha doğru bir şey için canımızı tehlikeye atabilecek kadar şanslıyız. Biraz metanet ve cesaretle, toplumumuzu zehirleyen hastalığı temizleyebilir ve bu nihai kötülüğü yenmek için bir araya gelebiliriz” diye yazmıştı.

FAŞİZME KARŞI MÜCADELEYE TUTKULUYDU

John Robert Gallagher, 30 Eylül 1983’te Kanada’da dünyaya geldi. Siyasi düşüncelere sahip bir ailede yetişti ve her zaman ekoloji, özgürlük ve faşizme karşı mücadele konularında tutkulu oldu. 18 yaşında Kanada Silahlı Kuvvetleri'ne katıldı ve Bosna turu da dahil olmak üzere üç yıl boyunca görev yaptı. Ordudan ayrıldıktan sonra üniversiteye giden Robert Gallagher, Siyaset Bilimi ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları alanında uzmanlaştı ve mezun olduktan sonra Toronto Belediye Meclisi'ne adaylığını koydu.

Annesi Valerie, oğlu Robert’i, “‘Ciddi sıfatı biraz gözden düştü sanırım’ diyordu. Ama doğru ve yanlış, ahlaki ve etik fikirler konusunda gerçekten çok güçlü fikirleri vardı. Ve hayatı boyunca doğru olduğunu düşündüğü şeyi yaptığından emin olmaya çalıştı” ifadeleriyle anlatıyor.

ÖNCE BAŞÛR’DA SONRA ROJAVA’DA

Mücadele tutkusu önde olan Robert, Nisan 2015’te Rojava’ya gelerek DAİŞ’e karşı mücadeleye katıldı. Mayıs ve Haziran aylarında Başûrê Kurdistan’da pêşmerge ile birlikte DAİŞ’e karşı savaştı. Sonrasında Dicle Nehri’ni geçerek Halk Savunma Birlikleri’yle (YPG) birlikte DAİŞ’e karşı mücadele etmeyi sürdürdü. Mücadeledeki adını da Gabar Rojava koydu.

EL HOL’DA ŞEHİT DÜŞTÜ, AİLESİ VE ÜLKESİNDEKİLERE ÖNCÜ OLDU       

DAİŞ’e karşı birçok hamlede yer alan Gabar Rojava, 4 Kasım 2015 tarihinde Hesekê'nin doğusundaki El-Hol (Şu anda 60 binin üzerinde DAİŞ’li aile ve mültecinin kaldığı kampın bulunduğu ilçe) kırsalında DAİŞ’e karşı savaşırken şehit düştü. Cenazesi memleketi Güney Ontario'ya götürüldüğünde tüm yol boyunca kahramanca karşılandı. Şehit Gabar'ın fedakârlığına minnettarlığını göstermek için gelen  Kanadalı bir Kürt yurttaş, “Burada olmak bizim için çok önemli, çünkü o oraya gitti ve bizim için kanını döktü. Bunu yapmak büyük cesaret ister” dedi. Şehit Gabar'ın ailesi, şehadetinin ardından Kürt Özgürlük Hareketi ile dayanışma içinde Kanada'da siyasi olarak aktif kalmaya devam etti.

YARIN: Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – XIII: Gunter Helsten