Rojavalı gençler şehit Bêrîtan’ın izinde

Şehadet biçimiyle kadın özgürlük mücadelesi için direniş çizgisi haline Bêrîtan, 30’uncu şehadet yıl dönümü vesilesiyle Tebqa, Kobanê ve Minbic’da gençler tarafından anıldı.

25 Ekim 1992’de yaşanan Güney Savaşında işbirlikçiliğe ve ihanete karşı yaralı olmasına rağmen son kurşununa kadar savaştıktan sonra “Teslim ol” çağrılarına kendini uçurumdan atarak karşılık veren Bêrîtan (Gülnaz Karataş), Tebqa, Kobanê ve Minbic gençleri mumlar yakarak andı.

Minbic merkezinde El Sae Meydanı’nda mumlar yakan gençler adına Minbic Genç Kadınlar Birliği Üyesi Şêrîn Ehmed, Şehit Bêrîtan şahsında tüm özgürlük şehitlerini andı.

Şêrîn Ehmed, Bêrîtan’ı, “Son kurşununa kadar savaşarak, ihanetçilere ve düşmana teslim etmeyi kabul etmedi. Cephanesi bittikten sonra, düşmanın eline düşmemek için kendisini dağın zirvesinden aşağı attı” diye anlattı ve Şehit Bêrîtan’ın takipçisi olacaklarını kaydetti.

Ardından Şehit Bêrîtan’ın mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterildi.

Kobanê’de de Şehit Dîcle Şehitliği’nde şehitlerin mezarlarında mumlar yakılarak Şehit Bêrîtan anıldı.

Tebqa’da ise Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Yekîtiya Jinên Ciwan, Bêrîtan anısına hazırladıkları sinevizyonla andı. Gerilla direnişini selamlamak amacıyla ateşten “PKK” yazan gençler, düzenledikleri yürüyüşle de Türk devletinin kimyasal saldırılarını protesto etti.