Rojavalı kadınlar işgalcilere karşı yürüdü

İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı Qamişlo ve Til Koçer’de kadınlar yürüyüş düzenledi.

Qamişlo’daki yürüyüş Kongra Star tarafından “Kadın örgütlülüğü işgal saldırılarına cevaptır” sloganı ile düzenlendi.

Enternasyonalist Şehitler Döryolu’nda başlayan yürüyüşe kentteki siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Yüzlerce kadının bir araya geldiği yürüyüşte sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı.

Yürüyüşün son durağı olan Şehid Delil Saruxan Şehitliği’nde Kongra Star yöneticilerinden Şaha Xelil bir açıklama yaptı.

Şaha “Türk devleti kadın öncüleri hedef alarak Kuzey ve Doğu Suriye’deki halk devrimini boğmak istiyor. Bu saldırılar kadınlara ve devrime karşı yürütülen soykırım siyasetinin bir parçasındır” dedi. 

20 Haziran’da Cizre Kantonu Eş Başkanı Yusra Derwîş, Eş Başkan Yardımcısı Leyman Şiweş ve Cizre Kantonu Meclis Üyesi Firat Tuma’ya yönelik saldırıyı hatırlatan Şaha, “Şehit Leyman halkının özgürlüğü uğruna 38 yılını Kürdistan parçalarında mücadele içinde geçirdi. Şehit Yusra aynı zaman yeni nesillere anadillerini öğreten bir öğretmendi. Asuri olan Şehit Firat  ise halkların kardeşleri temelinde gerçekleşen devrim saflarında yer aldı” diye konuştu.

Şaha, bölge halklarının saldırılar karşısında örgütlülüğü büyütmesi gerektiğinin altını çizerken, kadın örgütlülüğünün ve devrimci halk savaşının saldırılara cevap olacağını vurguladı.

Qamişlo Kantonu’na bağlı Til Koçer ilçesinde de işgalcilere karşı yürüyüş Rêber Abdullah Öcalan Parkı’nda başladı.

Yürüyüşte ilçedeki sivil toplum öğütleri ve aşiret ileri gelenlerinin de aralarında bulunduğu yürüyüş kişi, daha sonra çarşı merkezinde bir açıklama yaptı.

Kongra Star Til Koçer yöneticisi Emel Ecîl, işgalci Türk devletinin saldırılarını kınarken saldırıların kadınların iradesini temsil eden öncü kadınları hedef aldığını belirtti.

Emel Ecil,  saldırılara karşı şehitlerin yolunda mücadeleyi yükselteceklerini ifade etti.