Rojavalı STK’ler ‘soykırım politikalarını kırmaya’ çağırdı

Kuzey ve Doğu Suriye’deki on sivil toplum kuruluşu, işgalci Türk devletinin tırmanan saldırılarını kınayarak, halkı “bütün soykırım politikalarını kırmaya” çağırdı.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki Toplum Diplomasisi Platformu ve sivil toplum örgütleri ortak bir açıklama ile işgalci Türk devletinin saldırılarına tepki gösterdi.

Qamişlo’nun Meheta Mahallesi’ndeki Stratejik Araştırmalar Merkezi binası önünde Toplumsal Diplomasi Platformu, Demokratik Toplum Hareketi, Rojava Üniversitesi, Mezopotamya Dinler Dayanışması, Demokratik İslam Kongresi, Kültür ve Sanat Hareketi, Qamişlo Belediyesi, Özgür Basın Birliği, Efrîn Halkı Derneği ve Yeşil Örgüler Derneği adına açıklama yapıldı.

Açıklamanın Kürtçesini Ehlam Eseed okurken Arapçasını ise Mezopotamya Dinler Birliği üyesi Hena Somî okudu.

Açıklamada, 20 Haziran günü Qamişlo kanton yöneticilerine yönelik SİHA saldırısı hatırlatılarak, şehitler anıldı.

Sivil toplum örgütleri, “Bütün uluslararası hukuk ve insan haklarını ihlal eden bu saldırı, sistemli ve planlanmış soykırım politikaları hamlesi doğrultusunda gerçekleşti. Toplum içinde etkin olan kadın öncüler bilinçli bir şekilde hedef alınıyor ve ahlaksız yöntemlerle özel savaş politikaları yürütülüyor. Bu şekilde tolumun inancını ve iradesini kırmak istiyorlar. Ayrıca halkı mücadelelerinden ve amaçlarından uzaklaştırmak istiyorlar” dedi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Kuzey ve Doğu Suriye’deki Toplumsal Diplomasi Platformu ve sivil toplum kuruluşları olarak, bu saldırıları kınıyoruz. Şehitlerin izinden yürüyeceğimizin ve onların verdiği emek ve ödediği bedellere sahip çıkacağımızın sözünü veriyoruz. Halkımızın iradesini kırmaya hiçbir işgalcinin gücü yetmeyecektir. Örgütlü bir şekilde ve şehitlerin yaratmış olduğu toplumsal devrimin değerler etrafında toplanarak bu işgal saldırılara cevap vereceğiz.

Bütün insan hakları kurum ve örgütlerine sessizliklerine son vermeleri çağrısı yapıyoruz ve bu saldırılara karşı tavır sahibi olmalarını bekliyoruz.

Kendi halkımıza şu çağrıyı yapıyoruz; Örgütlü güçleri ve şehitlerin yaratmış olduğu toplumsal değerler ışığında bütün soykırım politikalarını kırın. Eşitlikçi, adil ve demokratik mücadelenizle güçlü adımlarla ileriye doğru yürüyün. Şehit ailelerine ve bütün halkımıza başsağlığı diliyoruz.”