GÖRÜNTÜLÜ

Rûken Ehmed: 2024 Newroz’u Önder Apo’nun Newroz’u olacak

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Rûken Ehmed, “2024 yılı Newroz’u, Önder Apo’nun Newroz’u olacak. Tüm alanlarda fiziki özgürlüğünü haykırmalıyız” dedi.

ROJAVA'DA NEWROZ

Rojava Devrimi’yle beraber Newroz’un halkların kardeşliği rengine büründüğünü ve tüm Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayıldığını söyleyen TEV-DEM Eşbaşkanı Rûken Ehmed, şunların altını çizdi: “Zulüm eşliğinde kutlanan Newrozlardan kentlerin süslendiği Newroz kutlamalarına ulaştık. ‘Newroz Pîroz Be’ afişleri her bir şehirde dalgalanıyor. Yasaklı Newrozlardan özgür Newrozlara doğru yürüdük.” 


ANF’ye konuşan Rûken Ehmed, Newroz’un karanlığa, zulme, adaletsizliğe karşı başkaldırının gerçekleştiği yeni bir gün; özgürlük, demokrasi, adalet ve eşitlik için mücadelenin zirvesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Amed’deki zindan direnişiyle Newroz daha da anlam kazandı. Mazlum Doğan, tek kişilik bir hücrede üç kibrit çöpüyle Newroz’u kutlayarak, Newroz ateşini bedeninin ateşiyle gürleştirdi.  Newroz, Zekiye Alkan, Rehşan Demirel, Ronahî ve Bêrîvan gibi yoldaşlarla da zirveye ulaştı. Bu yoldaşlar, Newrozları yasaklayabilirsiniz, zulmedebilirsiniz fakat direnişçi ruhumuzu esir alamazsınız, diyerek bedenlerini ateşe verdi.”

NEWROZLAŞAN HALK ORTAYA ÇIKTI

Newroz’un Rojhilat, Başûr ve Bakûrê Kurdistan’da olduğu gibi Rojavayê Kurdistan’da da zorlu koşullarda kutlandığını hatırlatan Rûken Ehmed, şöyle devam etti: “Newroz kutlamaları yasaktı. Kutlama ardından tutuklamalar gerçekleşirdi fakat toplum, hiçbir zaman geri adım atmadı. Kürt Özgür Hareketi’nin çıkışı ve Mazlum Doğan’ın eylemiyle Newroz anlamına kavuştu. Nasıl kutlanmalı, Newroz’daki mesaj ne olmalı, Newroz’un anlamına ulaşan bir halk gerçekliği ortaya çıktı.”

ÖZGÜR NEWROZLARA DOĞRU

Rûken Ehmed, 19 Temmuz 2012’deki Rojava Devrimi’yle beraber Newroz’un halkların kardeşliği rengine büründüğünü; tüm Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayıldığını söyledi. Dêrîk’ten Şehba’ya, Reqa’dan Dêrazor’a kadar anlamlı Newroz kutlamaları yapıldığını kaydeden Rûken Ehmed, “Kürt halkı dışında bölgede yaşayan halklar da Newroz’un anlamını bilince çıkararak ezilen halkların bayramı olduğunu anladı. Zulüm eşliğinde kutlanan Newrozlardan kentlerin süslendiği Newroz kutlamalarına ulaştık. ‘Newroz Pîroz Be’ afişleri her bir şehirde dalgalanıyor. Yasaklı Newrozlardan özgür Newrozlara doğru yürüdük” şeklinde konuştu. 

FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAĞLANMA YILI OLMALI’

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesinin Newroz’la zirveye ulaşacağını söyleyen Rûken Ehmed, şunları ifade etti: “Bu yıl, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorunun çözümüne atfen kutlanıyor. Bu hamle, Newroz’la zirveye ulaşacak, kutlamalarının coşkusunu ve heyecanını arttıracak. Amacımız, 2024’te Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanmasıdır. Önder Apo’nun paradigması evrenselleşti. Dünya halkları, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadele veriyor, Önder Apo’ya sahip çıkıyor. Dünya halkları da biliyor ki; Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanmadan iktidar zihniyeti sonlanmayacak ve Kürt sorunu çözüme kavuşamayacak. 8 Mart gibi Newroz kutlaması da başlatılan hamlenin etrafından kenetlenecek.”

NEWROZ ALANINA AKALIM

Newroz’a katılımların yoğun olmasının önemine işaret eden Rûken Ehmed, şunları ekledi: “Newroz, özgürlük haykırışının yükseldiği; tecride, zulme ve sömürgeci iktidara son verme günüdür. Dolayısıyla bu ruhla Newroz alanına akın olmalı. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması çağrılarıyla Newroz alanında haykırmalıyız. Direniş günü olan Newroz’da, Newroz şehitlerini anarak bıraktıkları mirasın takipçisi olduğumuzu bir kez daha göstermeliyiz.”