Stuttgart’ta yargılanan Kürdistanlıların davası görüldü

Almanya’nın Stuttgart kentinde Kürdistanlı Veysel S., Agit K., Özkan T., Cihan A., Evrim A.’nın yargılandığı dava bugün görüldü.

Koronavirüs salgınından dolayı dava, 2.5 aylık aradan sonra bugün başladı. Davada, Kürdistanlı Veysel S., Agit K., Özkan T. tutuklu, Cihan A., Evrim A. ise tutuksuz yargılanıyor.

Yargılanan Kürdistanlıların koronavirüs tedbirleri gerekçe gösterilerek cam bölüme alınmasına, avukatları tepki gösterdi.

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda kriminal dairesinden gelen Uli Mangold isimli polis şefi dinlenildi. Mangold “Ben 2010 yılından 2018 yılara kadar ki süre içerisinde Baden-Wurtemberg eyaleti kriminal dairesinde radikal örgütler masasında ve özellikle de PKK masasında görev yaptım. 2017-2018 tarihleri arasında Stuttgart bölgesinde polise gizli muhbirlik yapan bir kişinin ifadelerini mahkeme huzurunda yazılı ve görsel olarak bir dosya halinde vermek istiyorum. Muhbirin, verdiği bilgilere göre Özkan T. ve Veysel S.’nin PKK’nin aktif sorumluları olduğuna dair bilgi edindik. Ağustos 2017 de Stuttgart’a yeni bir bölge yöneticisi geldiğini duydum. İlk etapta gelen iki kişiden birisi Baran diğeri Çîya adında bir kişi olduğunu düşündük. Bana bilgi veren kişi ile iki kez görüşme yaptım. İlk görüşme Ağustos 2017’de diğer görüşme ise, Temmuz 2018’de gerçekleşti” dedi.

Mahkeme başkanı ise bu görüşmelerde suç unsuru arz edecek kısımların tekrar gözden geçirilmesi ve görüşmelerin doğru yerlerde ve örgüt kapsamına giren kısımlarının mahkeme tarafından hazırlandığını belirtti.

Mahkeme başkanı bütün görüşmelerin okunmasının çok uzun süreceğinden tutuklu ve tutuksuz yargılanan Kürdistanlılara verilmesinin uygun olduğunu da sözlerine ekledi.

Mahkeme 15 Haziran’a ertelendi.