Suriye’de mantar toplayıcıları hedef alındı: 13 ölü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), pazar günü Reqa çölünde DAİŞ çetelerinin yerleştirdiği bir mayının patlaması sonucu en az 13 yer mantarı toplayıcısının öldüğünü bildirdi.

İngiltere merkezli SOHR, Reqa çölünde DAİŞ tarafından döşenen bir mayının patlaması sonucu aralarında kadınların da olduğu 13 sivilin öldüğünü bildirdi.

Suriye çölü, dünyanın en iyi trüf mantarlarından bazılarını üretmesiyle ünlü. Bu mantarlar on yıldan fazla süren savaşın ve ezici bir ekonomik krizin vurduğu ülkede yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Bu durum, trüf mantarı toplamayı kazançlı bir iş haline getiriyor.

SOHR’a göre, DAİŞ çeteleri genellikle trüf mantarı toplamak için uzak bölgelere giden sakinleri hedef alıyor.

Sık sık yapılan uyarılara rağmen bu yüksek riskli faaliyet devam ediyor. SOHR tarafından oluşturulan bilançoya göre 2023 yılında çoğu sivil yüzlerce kişi, yüksek fiyata satılan çöl mantarı toplarken, DAİŞ çetelerinin saldırıları veya mayın patlamalarında hayatını kaybetti.

Suriye çölünde yetişen yer mantarı, dünyanın en iyileri arasında değerlendiriliyor ve genellikle şubat ile nisan ayları arasında toplanıyor ve yüksek fiyatlara satılıyor. Ortalama aylık ücretin 18 dolar olduğu ülkede, yer mantarı hasadı bir geçim kaynağı olarak görülüyor. Bir kilo yer mantarı, boyutuna ve kalitesine bağlı olarak 5 ile 25 dolar arasında satılıyor.