Tartus’tan Minbic’e giren 20 milyon kaptgon hapı ele geçirildi

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, Minbic’teki uyuşturucu madde depolarına operasyon düzenleyerek 20 milyon kaptagon hapını ele geçirdi.

QSD yaptığı yazılı açıklamada, “Güçlerimize bağlı askeri operasyon timlerimiz; QSD geçtiğimiz Çarşamba günü Minbic’teki uyuşturucu depolarına yönelik bir operasyon düzenledi” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Güçlerimiz, uyuşturucu maddelerinin depolandığı yerlere ilişkin bilgi aldıktan sonra operasyon düzenledi. Güçlerimiz, Minbic sebze pazarının yakınındaki depoya baskın düzenledi ve parke taşları arasına saklanan 20 milyon kaptagon hapını ele geçirdi.

Güçlerimizin uyuşturucu maddelerinin çıkış kaynağına ilişkin soruşturmasında, bu uyuşturucu maddelerinin Suriye’nin Tartus kentinden gönderildiği açıklandı.”

Liman kenti Tartus, Şam hükümetinin kontrolünde bulunuyor ve burada kalıcı bir Rus deniz üssü bulunuyor.

ŞAM VE TÜRK REJİMLERİ UYUŞTURUCUYU YÖNETİYOR

BBC News Arabic ve araştırmacı gazetecilik ağı OCCRP tarafından yürütülen ortak bir soruşturmada, milyarlarca dolarlık kaptagon uyuşturucu ticareti ile Suriye silahlı kuvvetlerinin üst düzey üyeleri ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ailesi arasında doğrudan bağlantılar ortaya çıkarılmıştı.

Bir süre önce araştırma bir haber yayınlayan AFP de kaptagon hapının Suriye’yi dünyanın en son “narko-devleti” yaptığına dikkat çekmişti. Haberde Türk devletine bağlı çeteler geniş bir şekilde kaptagon trafiği yürüttüğü belirtilmişti. Haberde görüşlerine yer verilen bölgesel bir soruşturmacıya göre Türk tarafı da ticarette yer alıyor.  Soruşturmacı, “Bir tür kloroform olan dietil eter, captagon yapmak için gereken ana bileşenlerden biridir ve bu malzemenin çoğu Türkiye'den gelmektedir” diyordu.