Toplumsal Sözleşme her kesime yasal güvence sağlıyor

Kuzey-Doğu Suriye Kadın Meclisi Üyesi Stêr Bişar Qasim, Kuzey-Doğu Suriye’nin 7 kanton olacak şekilde yapılanmaya gidildiğini belirterek, Toplumsal Sözleşme ile her kesimin yasal güvenceye kavuştuğunu söyledi.

Kuzey-Doğu Suriye Topumsal Sözleşmesi, ekolojik demokratik ve kadın özgürlükçü toplum, komünal ekonomi, öz yönetim, toplumsal adalet ve demokratik konfederasyon dayanıyor.

Toplumsal Sözleşme’nin hazırlık komisyonlarında yer alan Kuzey-Doğu Suriye Kadın Meclisi Üyesi Stêr Bişar Qasim, ANF’ye konuştu. Kuzey-Doğu Suriye’de zaten ulus, din ve mezheplerin halkların kardeşliği esasına gören ortak yaşadığını, haklarının güvence altında olduğunu belirten Stêr Bişar Qasim,  yeni gelişmeler kaydedildiğinden Toplumsal Sözleşme’nin zorunlu olduğunu söyledi. Yetmezlikler veya eksik kalan boyutlara işaret ederek, Kadın Meclisi’nin Toplumsal Sözleşme’de yerini alması, Ekonomi, Sağlık, Eğitim gibi komitelerin daha verimli, işlevli ve sağlık çalışması gerekliliği gibi örnekleri veren Stêr Bişar Qasim, “11 yılı aşan bir devrim tecrübesi doğrultusunda da bir değişim ve dönüşüme ihtiyaç vardı” dedi. 

TÜM FARKLILIKLARA YASAL GÜVENCE

Kuzey-Doğu Suriye’de Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, ÇerkeS, Çeçen gibi uluslar ile Müslüman, Hristiyan, Yahudi ve Êzîdî gibi dinlerin varlığına anımsatan Stêr Bişar Qasim, “Dolayısıyla farklı ulus ve dinlerin hem haklarının korunması hem de ortak yaşam inşa etmeleri için gerekliydi. Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin benimsediği demokratik ulus kapsamında bir sözleşme. Kurum ve kuruluşların, din ve mezheplerin, halkların temsiliyeti adına tüm kesimlerim onayıyla gerçekleşti. Sadece bir ulusun hükmetmesi ve diğer ulusların azınlık pozisyonunda kalması kabul edilemezdi. Toplumsal Sözleşme ile farklı, ulus, din ve mezheplerin hakları güvence altına alındı” şeklinde konuştu.

SAĞLIKTAN EKONOMİYE KADAR YENİ BİR SİSTEM

Prensip ve ilkelerde bir değişime gidilmediğinin altını çizen Stêr Bişar Qasim, komünden meclise, ekonomiden maliyeye, sağlıktan eğitime kadar bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecek, ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir sistem öngörüldüğünü söyledi. 

7 KANTON ÖRGÜTLENMESİNE GİDİLDİ

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin adının değiştiğini ve kantonlar şeklinde örgütlendirildiğini paylaşan Stêr Bişar Qasim, şöyle devam etti: “7 kanton olacak şekilde yani Cizîrê, Firat, Reqa, Tebqa, Dêrazor, Minbic ve Efrîn-Şehba Kantonu şeklinde sistem değişikliğine gidildi. Toplumsal Sözleşme’nin tüm maddeleri önem arz ediyor fakat eğitim ve sağlık konusu da başlı başına derinlemesine ele alınan konulardı. Doğrudan demokrasinin temel alındığı ve daha da örgütlü bir yaşamın inşasında halksız adım atılamaz. Halkın yaşamını sağlıklı ve eğitim öğrenim sisteminin örgütlü ve bilinçli bir toplum yaratılması için tartışmalar yürütüldü.” 

HEDEF DEMOKRATİK CUMHURİYET

Toplumsal Sözleşme’de adlandırıldığı gibi Demokratik Suriye’nin inşa edilmesi için mücadele verdiklerini vurgulayan Stêr Bişar Qasim, şunları ekledi: “Benmerkeziyetçi bir sistemden uzak, renklileri barındıran ve halkın meclis sistemini esas alan bir model yaratılıyor. Suriye’nin merkezi sisteminin sonuçları gözler önünde. Farklı ulus, din ve mezheplerin hakları çiğneniyordu. Bu nedenle hem tartışmalarımızda hem de sözleşmede hedefimizi Demokratik Suriye Cumhuriyeti olarak adlandırdık. Ayrıca Suriye'de demokratik bir anayasa üzerinde anlaşmaya varılması durumunda sözleşmede değişiklik yapılabilir. Demokrasi, eşitlik, adaleti esas alan komünal yaşama dikkat çeken, halkın kararıyla yönetilen ve ortak yaşamı merkezine alan bir sistemdir.”