YPG: Türk devleti Êzidîler için de büyük tehlike

YPG, soykırımın yıl dönümünde yaptığı açıklamada "Türk devleti tüm Ortadoğu halkları özellikle de Êzidî halkımız için büyük bir tehlikedir. Êzidî halkımızı korumaya hazırız" dedi.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı, 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ eliyle Şengal’de gerçekleşen soykırım saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. İnsanlık tarihinin en vahşi soykırımlarından biri olduğunun vurgulandığı açıklamada, sorumlularının uluslararası mahkemelerde yargılanması ve hesap vermesi gerektiği belirtildi.

74. Ferman’da binlerce Êzidînin katledildiğini, binlerce kadının tecavüze uğradığını, esir alınarak pazarlarda satıldığını, hâlâ binlercesinin kayıp olduğunu hatırlatılan YPG, "Şengal katliamında yaşamını yitirenleri ve Êzidi halkımızı özgürleştirmek uğruna canlarını feda eden tüm özgürlük savaşçılarını saygıyla anıyoruz” dedi.

Açıklamada şunlar belirtildi:

"Êzidî halkımız, DAİŞ çeteleri tarafından katledilirken tüm dünya sessiz kalarak katliamı izledi. Bu katliamının önünü almak için ilk Kürt özgürlük gerillaları müdahale etti. Ardından YPG-YPJ güçlerimiz müdahale ederek halkımızı daha büyük bir katliamdan kurtardı. Herkes şunu iyi bilmeli ki; Êzidî halkımız şahsında insanlığa karşı bir soykırım girişimi vardı. Özgürlük savaşçılarının direnişi DAİŞ vahşetinin önünü aldı ve insanlığı daha büyük bir felaketten kurtardı."

'TÜRK DEVLETİNİN SOYKIRIM SALDIRILARINA KARŞI DURMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Şengal Katliamı’nda amaçlarına ulaşamayan çetelerin bu kez yönünü Rojavayê Kurdistan’a vererek Şengal’deki yenilgilerinin intikâmını almak istediklerini vurgulayan YPG, şöyle devam etti:

“YPG-YPJ savaşçılarının direnişiyle DAİŞ çeteleri Rojava’da etkisiz hale getirilerek Kürt halkı ve dostlarının mücadele ruhu gösterildi.
DAİŞ çeteleri aracılığıyla amaçlarına ulaşamayan katliamcı güçler, halkımıza yönelik saldırılarını farklı yöntemlerle devam ettiler. Özellikle de DAİŞ’in yenilgisini sindiremeyen işgalci Türk devleti, intikam niyetine her fırsatta Şengal’deki Êzidî halkımıza saldırdı. Türk devletinin saldırılarında onlarca Êzidî ve savaşçıları yaşamını yitirdi. İşgalci Türk devleti bu saldırılarıyla Êzidî soykırımını tamamlamak amaçlıyor. Uluslararası güçler tarafından DAİŞ vahşetinin bir devamı olan bu saldıra karşı, ciddi bir tepki gösterilmiyor. Türk devleti tüm Ortadoğu halkları özellikle de Êzidî halkımız için büyük bir tehlikedir. Tüm uluslararası güçleri ve bölge devletlerini Türk devletinin bu soykırım saldırılarına karşı durmaya çağırıyoruz.

'KORUMAYA HAZIRIZ'

Halk savunma güçleri YPG olarak, önceden olduğu gibi bugün de halkımızı koruyacağız.

Êzidî halkımıza yönelik her türlü saldırıya karşı tavrımızın net olduğunu herkes bilmelidir. 10 yıl önce olduğu gibi bugün de tüm gücümüzle Êzidî halkımızı korumaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.

Êzidî halkımızı korumak için canlarını feda eden şehitlerimizin mücadele mirasına sahip çıkacağımıza ve halkımızı her türlü saldırıya karşı koruyacağımıza dair sözümüzü bir kez daha yineliyoruz."