YPJ savaşçısı Cûdî Egîd SİHA saldırısında şehit düştü

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Basın İrtibat Merkezi, 11 Mayıs günü işgalci Türk devleti tarafından düzenlenen bir SİHA saldırısında Cûdî Egîd (Tuğba Karakoç) isimli savaşçının şehit düştüğünü açıkladı.

YPJ Basın İrtibat Merkezi yaptığı yazılı açıklamada, “Cûdî yoldaşımız, 11 Mayıs günü işgalci Türk devletinin, SİHA ile düzenlediği hava saldırısı sonucu şahadete ulaştı” dedi.

Açıklama şöyle:

“Rojava Kadın Devrimi, özgür olmak isteyen tüm ruhların kutsal sığınağı oldu. Bu kadim topraklar, nice kahraman kadınlara tanıklık etti. İktidar üçlerin çizdiği sınırlar Rojava Devrimi ile anlamını yitirdi, halklar soykırımcı anlayışa karşı kahraman kadınların direnişiyle halkların birliğini yeniden canlandırdı.

Cûdî Egîd (Tuğba Karakoç) yoldaşımız 1995 yılında Amed’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Bir insanın doğduğu toprak, insan kişiliğinin şekillenmesinde belirleyici bir rol oynar. Amed’in muhteşem surlarından gelen direniş geleneği, Cûdî yoldaşın yaşam tercihlerinde devrim niteliğinde yolunu seçmesine vesile oldu.

Özgürlük hareketine katılan iki erkek kardeşinden etkilenen Cûdî yoldaşımız, özgür yaşam arayışına girerek somut kararlar almaya yöneldi. En son Türk devletinin soykırımcı zihniyetine baş kaldırarak, Amed’in direniş ruhuyla 2013 tarihinde yönünü Kurdistan dağlarına verdi. Kurdistan dağlarında büyük tecrübe sahibi olan Cûdî yoldaşımız yüreğinde daima özgür ve bağımsız Kurdistan hayallerini büyüttü. Bu büyük umuduyla gerek askeri gerek ideoloji olsun her yönde kendini geliştirdi.

Cûdî yoldaş, özgürlük dağlarındaki mücadelesinden sonra DAIŞ terör örgütünün saldırılarından dolayı yönünü Rojavayê Kurdistan’a verdi. Yüzyılın barbarlığına karşı, zamanın ruhuna denk düşen bir kadın militan olarak YPJ saflarında yerini aldı ve amansız bir mücadele verdi.

Duruşu, alçak gönüllülüğü ve yaşam coşkusuyla yoldaşları arasında özel bir yer tuttu. İktidar ve işgale karşı hem silahlı mücadele saflarında yer alarak direndi hem de bu toprakta yaşamış ve yaşanmakta olan kahramanlıkların bir ifadesi oldu.

Devrim saflarına ilk gün katıldığı coşkusuyla birçok alanda yer aldı. Demokratik ve kadın özgürlüğü temelinde özgür bir toplum yaratmak için bütün karşılaştığı zorluklara rağmen fedai bir ruhla devrimin yükünü omuzladı.

Cûdî yoldaşımız, 11 Mayıs günü işgalci Türk devletinin, SİHA ile düzenlediği hava saldırısı sonucu şahadete ulaştı. Türk devletinin bu tür namert saldırılarının amacı Rojava kadın devrimi öncülerini tasfiye etmek.

Devrimimizin düzeyi gerek savunma güçleri gerekse halk hareketlerinde olsun, kadın öncülüğünde gelişiyor. Bu gerçeklilik Erdoğan gibi düşmanlarımızın kalbine büyük bir korku salıyor.

Erdoğan ve soykırım tarihine sahip olan Türk devleti, bu tür saldırılarla bozulan psikolojisini düzeltmeye çalışıyor. Fakat, özgürlük mücadelesi şehitlerinin miras olarak bıraktığı bu değerleri korumaya söz verdik.

Aralıksız süren mücadelemiz sayısız cesur genç kadın ve erkek yarattı. Cûdî yoldaşımız da bu sayısız kahraman yoldaşlarımızdan her biri gibi son nefesine kadar, soykırımcı ve işgalci zihniyete karşı mücadele etti.

Halkların özgürlük mücadelesi veren şehitlerimize, özgür ve anlamlı bir gelecek yaratacağımızın sözünü veriyoruz. Başta şehidimizin yurtsever Karakoç ailesi olmak üzere onuruna ve değerlerine sahip çıkan bütün yurtsever halkımıza başsağlığı diliyoruz. Sözümüz intikamımız olacak.”

Şehit düşen savaşçının kimlik bilgileri şöyle verildi:

“Kod adı: Cûdî Egîd

Adı ve Soyadı: Tuğba Karakoç

Anne Adı: Müzeyyen

Baba Adı: Mehmet Sadık

Doğum Yeri ve Tarihi: 1995/Amed

Şahadet Yeri ve Tarihi: 11.05.2023/Çelebiyê.”