İzmir’de final: Deniz Poyraz’a sözümüz var, hesabını soracağız

Yeşil Sol Parti’nin İzmir’de gerçekleştirdiği final mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Deniz Poyraz’ın hesabını sormaya geliyoruz” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesi İzmir’de final mitingi gerçekleştirdi. Gündoğdu Meydanı’nda yapılan mitinge Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Sosyalist Yeninden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Juliana Gözen, Azadî Partisi temsilcisi Abdülrahman Süleyman konuşmacı olarak katıldı.

Miting öncesi aralarında Yeşil Sol Parti milletvekili adaylarının da bulunduğu yüzlerce partili, Karşıyaka İZBAN önünde toplanarak, iskeleye kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında sık sık "Jin, Jiyan azadî", "Bizler buradayız, Yeşil Sol'dayız" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atan kitle, buradan vapurla Alsancak'a geçti. Kitle ardından Alsancak İskele'den sloganlarla Gündoğdu Meydanı'na yürüdü.

ON BİNLER MEYDANA AKTI

Kitlenin Gündoğdu Meydanı’na ulaşması sonrası coşkunun doruğa ulaştığı alana on binler akın etti. Kadınlar ve gençlerin yeşil kırmızı ve sarı renkli yöresel kıyafetleriyle halaylara tutuştuğu mitingde, Ege Denizi’nin kıyısındaki yurttaşlar, Yeşil Sol Parti bayraklarını ellerinden düşürmedi. Barış Anneleri’nin en ön saflarda zılgıtlarıyla eşlik ettiği mitingde yer alan bir annenin, "Yörük anasıyım, barışın anasıyım, ezilenlerin yoldaşıyım, tabiatın sevdalısıyım" dövizi dikkat çekti.

HDP İzmir İl Binası’nda katledilen Deniz Poyraz’ın annesi de mitingde yer alırken kitle sık sık, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları ile Poyraz’ı andı.

'İKİ OYLUK CANLARI VAR'

Final mitinginde birçok renkli görüntü açığa çıkarken, “Gidişi muhteşem olacak”, "Bu ağaç meyve verecek”, "İki oyluk canları var. Bir oy, bir oy, bas, geç" ve “Son kullanma tarihi 14.05.2023 Tayyip'i kapatalım" dövizleri dikkat çekti. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen kamu görevlileri de “KHK rejimine hayır” döviziyle alanda yerini alırken, “AKP gidecek KHK’liler kazanacak” sloganları yükseldi. 

GENÇLERDEN 'BÜYÜK KAZANALIM' MESAJI

Miting programı öncesi, Lawje müzik grubu ve Nurcan Değirmenci’nin ezgileriyle halaylara tutuşan on binlerin dilinde, “Bijî Serok Apo”, “Kurdistan faşizme mezar olacak” ve “Jin jiyan azadî” sloganları kentin dört bir yanından yankılandı. Yeşil Sol Parti’nin tüm mitinglerine pankartlarıyla damga vuran gençler ise İzmir’de, “Büyük riskler göze alınmadan büyük savaşlar kazanılmaz” yazılı pankart ile alana giriş yaptı.

Miting demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başlarken, bu esnada hep bir ağızdan Çerxa Şoreşê marşı okundu.

'SANDIĞA GÖMECEĞİZ'

Mitingde konuşan TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Juliana Gözen, mitingin yeni bir yaşamın ilanı olduğunu ifade ederek, “Hayatımızı cehenneme çeviren bu iktidarı tarihin çöplüğüne göndermemize iki gün kaldı. Saraylılara sesleniyoruz. Seni 14 Mayıs’ta sandığa gömmeye geliyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın. Nasıl ki şimdiye kadar bütün engellerin karşısında yeni bir yol açtıysak seçimden sonra da daha çok ve güçlü yan yana geleceğiz” dedi.

‘GÜLE GÜLE TEK ADAM’

Deniz Poyraz'ı anan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, 14 Mayıs’ta AKP-MHP iktidarının “silineceğini” söyledi. Akdeniz, “Aşağıdan yukarıdan yolun sonu görünüyor. Sana güle güle tek adam. Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana. Yoksulun sırtından doyan doyana düzeninize 14 Mayıs’ta son veriyoruz ve sizi soğanlarla, patateslerle gönderiyoruz. Herkes bu halkın demokratik iradesine sahip çıkacak” diye konuştu.

“Direne direne kazanacağız” vurgusu yapan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, AKP-MHP iktidarına karşı birleşik mücadelenin 14 Mayıs’ta kazanacağını belirtti. Gümüştaş, “AKP-MHP faşist rejimi yıllardır bizi YSK gaspıyla, kedilerle, kayyumlarla, gözaltılarıyla, savaş politikalarıyla bitiremedi. Bugün ise çok büyük bir rejim krizi ile birlikte 14 Mayıs’a kadar geldiler ve artık yolun sonundalar” sözlerine yer verdi.

SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, 14 Mayıs seçimlerinin ardından özgürlüklerin hakim olduğu bir ülke kurma hedefinde olduklarını ifade etti ve “An serkeftin, an serkeftin” dedi.

'SANDIKLAR GENÇLERE EMANET'

Tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı’nın selamını getirdiğini söyleyen Başak Demirtaş, “Seçime saatler kaldı ama İzmir kararını vermiş. Bu meydan da bunun göstergesi. Bir tek oyumuz bile boşuna gitmemeli. Sandıklar gençlere emanet. Bu seçim bizler için iki tane oydan ibaret değil; barışın, kardeşliğin, adaletin kapılarının açılacağı bir seçimdir. 14 Mayıs’ta anahtar da, çözüm de sizlerde olacak. Elinizdeki mührü vahşice katledilen Deniz Poyraz için kullanacak mısınız?” diye sordu.

‘DENİZ POYRAZ’A SÖZÜMÜZ VAR’

Tüm farklı kimliklerin ortak bir yaşam için Yeşil Sol Parti’de bir araya geldiğini belirten Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, “Buradayız, birlikte kazanacağız. Barış için demokrasi için kardeşlik için buradayız” dedi.  Akın, şöyle konuştu: “İzmir çok önemli sınavlar veriyor. İzmir tekleştirmeye, inkara karşı, yok etmeye karşı, her türlü savaş politikasına karşı burada Gündoğdu Meydanı’nda dimdik ayakta duruyor. Bu ceberut Saray rejimi karşısında her türlü düşmanlaştırma karşısında İzmir halkı barış istiyor. İzmir halkı Deniz Poyraz burada diyor. Deniz Poyraz’a sözümüz var. Bütün Türkiye’de bütün analar, kardeşler, mücadele yoldaşlarımız Deniz Poyraz’a sözümüz var diyor. Bu iktidarı değiştirmek için sözünü yerine getirmeye çalışıyor. Az kaldı 14 Mayıs’a, az kaldı, mutlaka değiştireceğiz. Bu seçimde vicdan ve adalet kazanacak. Bu saray rejimi gidecek.”

‘DENİZ POYRAZ’IN HESABINI SORMAYA GELİYORUZ’

“14 Mayıs geliyor ve bizler aydınlığı getirmeye geliyoruz” diyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimler öncesi iktidarın tüm engellemelerine ve siyasi operasyonlarına rağmen boyun eğmediklerini ifade ederek, “Mücadele ile direnerek bugünlere geldik. Hep birlikte değiştireceğiz. İstedikleri kadar hileye yeltensinler, hiçbirinin onları kurtarmaya yetmeyeceğini hep birlikte göstereceğiz” dedi.

Deniz Poyraz’ın hesabını sormaya geliyoruz. Onun katillerden, katillerinin arkasındaki zihniyetten hesap sormaya geleceğiz. İzmir’in bir görevi de budur. Bu katil karanlığı dağıtmak ve aydınlığa hep birlikte yürümek. İşte bu sorumlulukla 14 Mayıs’ta sandıklarda irademizi en güçlü şekilde, mutlaka ama mutlaka ortaya koyacağız. Savaş düzenini bitirmeye geliyoruz. Bu ülkeye Büyük Barışı inşa etmeye geliyoruz.

'SANDIKTA GÖREV AL' ÇAĞRISI

Oy kullanmak görevimiz ama oyumuzu kullandıktan sonra görevimiz bitmiyor. Sandıkları da koruyacağız. Oyumuzu da irademizi de koruyacağız. O nedenle seçim günü oy kullanan herkes aynı zamanda bir sandık görevlisi gibi hareket etmelidir. En çok da siz gençler sandıkları korumak için demokratik nöbet tutmalısınız. Bahar gecikti, görüyorsunuz hala bulutlar var bulutlar dolaşıyor ama kararlıyız. 15 Mayıs sabahı bu bulutlar dağılacak, bahar gelecek.”

Sancar, sözlerine şair Ahmed Arif’in sözleriyle son verdi: “Hükümdarlar, saldırganlar, haydutlar. Haraç salmışlar üstüme. Ne İskender takmışım, ne şah ne sultan. Göçüp gitmişler, gölgesiz! Selam etmişim dostuma ve dayatmışım. Görüyor musun.”

Miting, Lawje’nin seslendirdiği ezgiler ile son buldu.