Van Gölü’nün yok olma tehlikesi her geçen gün artıyor. Sürekli gölün etrafında yapılan kara yolları sazlık alanları yok ederken canlı sayısının da yok olmasına neden oluyor. Van’a bağlı 136 köyün ve 9 ilçenin atık sularının, arıtılmadan Van Gölü’ne karıştığını söyleyen Ekolojist Fatih Şahin, Van Gölü’nün etrafında yaşayan canlı türlerinin yok olduğunu dile getirdi.
‘VAN GÖLÜ’NÜN ETRAFI DUVARLARIN ZAPTINA UĞRAMIŞ’
Van’da 1 milyon insanın yaşadığını hatırlatan Şahin, “Bu yaşayanların kullandığı su atıkları arıtılmadan göle akıtılıyor. AK köprü ve Şamran kanalının pisliklerinin Van Gölü’ne akması, aratılmadan akması, 9 ilçenin pisliğinin gelişi güzel akması var. Birde Van Gölü’nün etrafı dolgular ile dolduruluyor. 1990’da bir yasa var, diyor ki ‘kimse kamuya ait olan yerlere tel çekemez, hendek kazamaz, duvar çekemez’ böyle bir ibare geçiyor. Ama devlet kendi yasasını kendisi çiğniyor. Van Gölü’nün etrafı duvarların zaptına uğramış. Diğer canlılarında ulaşması engelleniyor. Çünkü kurumlar kendine peşkeş çekmişler. Halkın olmayan bir yer devletin olabilir mi? Biz buna karşıyız” dedi.
‘VAN GÖLÜ KUŞ CENNETİ OLMAYA ADAYDI’
Van Gölü etrafından yapılan kara yolu çalışmalarının gölün ve etrafında yaşayan canlıların ömrünün kısalttığını dile getiren Şahin, “Gölün etrafında sazlık alanlar da vardı. Turizm yönünde Van Gölü kuş cenneti olmaya adaydı. 427 kuş türü yaşardı bunun 256 türü Van Gölü havzasında yaşamaktadır. Bugün sazlıklar beli başlı bazı sinekleri bünyesinde yetiştirir. Bu sinekler beslenen binlerce çeşit ufak kuş türleri vardır. Bu sinekleri yok ederseniz diğer kuşlarında gıdasını yok edersiniz. Bunlar ile beslenen avcı kuşları da yok edersiniz. Sürüngenleri de yok edersiniz” dedi.
‘DERELER ISLAH EDİLMEDEN VANGÖLÜNE…’
Ekosistemin yok olduğunu hatırlatan Şahin, birçok canlı halkasının yok olduğunu söyledi. Şahin, “Karayollarını dolgu çalışması adata Van Gölü’nü kirletmektedir. Sazlıkların kurutulması, görsellikle olarak kirletiyor. 1990 yasasına göre, kimse Van Gölü’ne çit çekemez, hendek kazamaz açıkçası çivi bile çakamaz. Van Gölü en çok kirlenen göl olmaktadır. 136 tane köy 9 tanede ilçe olduğu gibi kanalizasyon kirlerini arıtmadan göle boşaltıyor. Kilma, AK köprü ve Şamran dereleri de ıslah edilmeden, göle dökülüyor. Van çöplüğü yine Özalp yolunda, göle uzak olsa da yağmur ile, rüzgar ile bu pislikler göle akmaktadır. Van Gölü hızla kirlenmektedir” diye konuştu.
Demokratik Bölgeler Partisi dönemin belediye ile Van Gölü’nün yok olmaması için bu yönde çalıştıklarını dile getiren Şahin, “Bizim tüm isteklerimiz taleplerimiz gerçekleşmesi yönünde harekete geçirildi. Ama yeterli ödenek olmadığında dolayı biyolojik artıma yapılamadı. Demokratik ekolojik kadın özgürlükçü bir paradigması olan bir belediyecilikti. Yine bunlar faaliyete geçirilmiyor. Van Gölü adeta çamur deryasına dönüşmüştür. İskele sahili Edremit’e kadar çamur olmuş. Van Gölü kıyısına baktığımızda çimento fabrikası HES ve organize sanayi göreceksiniz. Bunlarda kimyevi atıkları olduğu gibi, Van Gölü’ne akıtılıyor. Böyle giderse gölün ömrü çok kısa” dedi.