'30 yıl çalıştığım fabrikada oğlum can verdi'

Her ayın ilk Pazar günü bir araya gelen işçi aileleri, 19 Temmuz'da Gemlik patlamasında yaşamını yitiren işçi Uğur Çavdar'ın niye öldüğünü sordu. Baba Çavdar, "Ben 30 yıl orada çalıştım. Kesinlikle kaza değil cinayet" dedi.

Her ayın ilk Pazar günü bir araya gelen işçi aileleri, 19 Temmuz'da Gemlik patlamasında yaşamını yitiren işçi Uğur Çavdar'ın niye öldüğünü sordu. Baba Çavdar, "Ben 30 yıl orada çalıştım. Kesinlikle kaza değil cinayet" dedi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, iş cinayetlerinin önüne geçmek için her ay gerçekleştirdiği Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 43.'sünü Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdi.

Ostim-İvedik, Esenyurt, Van Bayram Otel, Arka Sıradakiler dizi seti ve daha birçok iş cinayetinde yaşamını yitirenlerin aileleri çocuklarının fotoğraflarını ve karanfiller taşıdı.

Aileler, "Türkiye'de her gün 5 ile 8 işçi hayatını kaybediyor. Kaza değil cinayet vicdanınız yok mu", "İş cinayetleri olmasın Uğur'lar ölmesin" yazılı pankart açtı. Ailelere HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da destek verdi.

Bu ay ki eylemde Bursa'daki Gemlik Gübre Fabrikası'nda, amonyum nitrat ve buhar hatlarında 19 Temmuz'da meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 32 yaşındaki işçi Uğur Çavdar'ın ailesi söz aldı.

Baba Ekrem Çavdar, aynı fabrikada 30 yıl çalıştığını belirterek, fabrikada yaşanan denetimsizlik ve teknik aksaklıklara dikkat çekti. Baba Çavdar, fabrikanın 2004 yılında özelleştirildikten sonra 15 olan teknik eleman sayısının 3'e indirildiğini kaydetti. Patlamadan sonra yapılan arama-kurtarma çalışmaları sırasında bile içerisinde 40 tona yakın amonyumun olduğu fabrikanın çalışmasını sürdürdüğünü ifade eden baba Çavdar, "Kesinlikle bu bir kaza değil cinayet. Böyle bir zihniyetle işletilen fabrikada yaşanacak bir patlamada çevrede hiçbir canlı hayatta kalamaz. Oğlum mesaiden sonra tek başına çalıştığı için daha fazla can kaybı yaşanmadı. Patlamanın şiddeti 35 kilometre öteden hissedildi. Olası bir patlamada 500 binden fazla insan yaşamını yitirir" dedi.

Bu ayın açıklamasını Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk okudu. Çabuk, 6 Eylül 2014'te Torunlar Center katliamında yaşamın yitiren 10 işçiyi anarak konuşmasına başladı. 2015 yılının ilk ayında bin 138 işçini hayatını kaybettiğini belirten Çabuk, bir kez daha İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesini istedi.

Çabuk, "Ve biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için ve başka canlar yanmasın diye. Çaresi yok. Bütün sorumlular yargılanacak" diye konuştu.