Çaresizleşen devlet, şelaleyi de yasakladı

Her yıl turistlerin de dahil olduğu binlerce kişinin ziyaret ettiği, Hakkari merkeze bağlı Kehê (Ağaçdibi) köyünde bulunan Kehê Şelalesi de 'yasak bölgeler' arasına girdi.

Kürdistan'da yürüttüğü savaş nedeniyle çaresizleşen devlet, akıl almaz uygulamalara başladı.

Türk devleti, Hakkari ve ilçelerinde bulunan tüm yayla ve kırsal alanları 'yasak bölge' ilan etti. Yaylaların yasaklanması sonucu, Hakkarililerin geçim kaynağı olan hayvancılık büyük darbe alırken, yaylalarda bulunan doğal güzelliklerin ziyaret edilmesi de yasaklandı. Bu yerlerin başında da Kehê Şelalesi geliyor. Hakkari şehir merkezinden 15 kilometre uzakta bulunan Kehê köyünde bulunan 15-20 metre yükseklikteki şelale de yasaklar listesine girdi. İlkbahar ve yaz ayları birlikte göz kamaştıran ve doğal bir güzelliğe kavuşan Kehê Şelalesi, her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyordu.

DAĞLARIYLA BİR BÜTÜN

Hakkari, tarihi ve doğasıyla kendine özgü bir yere sahip. Muhteşem dağları, vadileri, akarsuları ve gölleri ile tarihi boyunca insanları kendisine hayran bıraktı. Dağların kenti olarak bilinen Hakkari, kendisine özgü yaşamıyla bu özelliğini günümüze kadar koruyarak geldi. Dağlarıyla bir bütün olan Hakkari adeta cenneti andıran bir özelliğe sahip. Bu özelliğinden dolayı, tarihi boyunca istilaya ve saldırılara maruz kaldı. Hakkari'nin, bu muhteşem doğası ve coğrafyası keşfedildiği takdirde, her yıl yurt içinde ve dışında binlerce turistin ziyaret etmesi kaçınılmaz.

HAKKARİ’DE ÖZEL POLİTİKA

Coğrafyası ve doğası ile İsviçre’ye benzetilen Hakkari, devletin bilinçli olarak uyguladığı baskıcı politikalar ve tanıtım yetersizliği nedeniyle hak ettiği yeri güne kadar bulamadı. Avrupa'nın dağlar kenti olarak bilinen İsviçre’yi her yıl binlerce kişi ziyaret ederken, Ortadoğu’nun İsviçresi olarak bilinen Hakkari’yi ise, çok az turist ziyaret ediyor. Gelişmemesi için yıllardır özel bir politika uygulanan Hakkari; her şeye rağmen, dağlarıyla, vadileriyle, gölleriyle ve şelaleleriyle hayranlık uyandırmaya devam ediyor. Devletin yasakladığı Kehê Şelalesi, her şeye rağmen bu muhteşem güzelliğini korumaya devam ediyor.

HALK TEPKİLİ: YASAKLAR BİZİ YILDIRAMAYACAK

Kehê Şelalesi, her yıl bahar ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyordu. Halkın bir kısmı piknik yapmak amacıyla gelirken, dağcıların da uğrak yerlerin başında geliyordu. Her yıl onlarca dağcı, Kehê Şelalesi'nin bulunduğu 60 metre yükseklikteki kayalıklara tırmanıyordu. Devletin yasak bölge ilan etmesinden sonra Kehê Şelalesi, ıssız bir bölge haline geldi. Haftada bir gün mutlaka Kehê Şelalesi'ne uğradıklarını belirten halk, devletin 'yasak bölgeler' ile kendilerini yıldıramayacağını söyledi. Yasaklarla sorunun daha da büyüyeceğini belirten Hakkarililer, şu mesajları verdi: "Daha önce de bu yerleri yasakladılar ama bir şey elde edemediler. Yasaklarla bu halkı sadece kendilerine düşman yaparlar. Hakkari insanı doğasıyla bir bütündür. Bu tür yasaklar, bizi doğamızla daha çok bütünleştirir. Dedelerimiz ve babalarımız, nasıl bu toprakları terk etmediler, biz de etmeyeceğiz. Bu yüzden devlet, bu yanlıştan bir an önce dönmelidir. Doğamızı yasaklayarak bir yere varamayacaklar."