'Çevreciler Efrîn saldırılarına sessiz kalmamalı'

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Efrîn'e dönük işgalci saldırılarda çevrenin, ekosistemin de ciddi oranda etkilendiğine dikkat çekti.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi (MEH), Türk devletinin Efrîn'e dönük işgalci saldırılarına ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Çevre ve ekoloji hareketlerine çağrının yer aldığı açıklama şöyle:

"Efrîn’e karşı yürütülen savaş tüm toplumsal kesimleri olumsuz etkilemekte, Efrîn ve çevre bölgesinde ciddi demografik değişikliklerin önünü açmaktadır. Her geçen gün sivil kayıpları artıyor; on binlerce insan zorla yurtlarından edilmekle baş başa bırakılmaktadır. 

Savaşların çevre ve sağlık tahribatlarına en üst düzeyde yol açtığı bilinmektedir. Bu saldırı bölgedeki doğal dengenin geri dönülemez bir şekilde tahrip olmasına yol açacaktır. On binlerce zeytin ağacının tahrip edilip yıkıldığına dair haberler gelmektedir. Geçen hafta Efrîn şehrine içme suyu sağlayan Meydanki Barajı'nın bombalandığı ve barajda hasar oluştuğunu biliyoruz. Bunun sonucu içme suyu artık Efrîn şehrine verilemiyor. Barajın yıkılması halinde akış yönündeki yerleşim yerlerinde ciddi insani ve maddi tahribatlara yol açacağı ortadadır. Bu savaşı başlatan ve körükleyenler nezdinde insan hayatı, çevre ve ekosistemin bir değerinin olmadığını biliyoruz. Bu halleriyle ekosistemden ve hayattan koptuklarını ve savaşlarına devam edeceklerini de görüyoruz.

'GÜÇLÜ SES ÇIKARALIM; DURDURALIM!'

Bizim çağrımız; hayat ağacı olan zeytinden, insanlıktan, çevreden ve ekosistemden yana olanlara: 

Bu savaşı durduralım. 

Tarih boyunca barışın simgesi olarak görülen zeytin dalının bu savaşa ad olarak konulması bile bu süreçte ve sonrasında, gerçekliğin nasıl ters yüz edildiğinin ve edileceğinin habercisi olmaktadır. Suriye’de yedi yıldır devam eden savaş boyunca en başta El Kaide ve DAİŞ insanlık dışı saldırılar yapmıştır. Şimdi Efrîn'e karşı yürütülen savaşta dünyanın gözlerinin önünde bu unsurların kullanılması bile durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. 

Çağrımız; demokrasiden ve özgürlüklerden yana olanlara, Türkiye ve dünyadaki çevre ve ekoloji hareketlerine. 

Bu savaşı durduralım.

Bu savaşı durdurmak için bir güçlü bir ses çıkaralım. Dünya ve insanlık için, başka bir dünya mümkün demek için Efrîn'e sahip çıkalım."