İklim konusunda Avrupa’ya uyarı: Felaket yaşanabilir!

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA), Avrupa'nın karşı karşıya olduğu ve birçoğu mevcut durumda kritik düzeyde olan iklim risklerine karşı önlem almaması halinde “felaket” durumlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Çevre Ajansı, Avrupa'daki iklim risklerinin değerlendirilmesine ilişkin ilk raporunu sunduğu basın açıklamasında, "Avrupa'da son yıllarda yaşadığımız aşırı sıcaklar, kuraklık, orman yangınları ve seller, iyimser küresel ısınma senaryolarında bile daha da kötüleşecek ve kıta genelinde yaşam koşullarını etkileyecektir" dedi.

AÇA Direktörü Leena Ylä-Mononen basın brifinginde "Bu olaylar yeni normali temsil ediyor" derken, "Bunlar aynı zamanda bir uyandırma çağrısı olmalıdır" vurgusunda bulundu.

Çevre Ajnası, Yaşlı Kıta'nın son kırk yılda en hızlı ısınan kıta olduğuna dikkat çekti.

Çalışmada Avrupa için 36 büyük iklim riski sıralanıyor. Bunlardan 21’i daha acil eylem gerektirirken, sekizi acil müdahale gerektiriyor. Bunların başında, başta deniz ve kıyı olmak üzere ekosistemlere yönelik riskler geliyor.

Örneğin, rapora göre denizlerdeki sıcak hava dalgaları, denizlerdeki asitleşme ve oksijen azalması ile diğer insan kaynaklı faktörlerin (kirlilik, balıkçılık vb.) birleşik etkileri deniz ekosistemlerinin işleyişini tehdit ediyor.

Raporda "Sonuç, kitlesel ölüm olayları da dahil olmak üzere biyoçeşitlilikte önemli bir kayıp olabilir" deniliyor.

Bir diğer büyük risk ise sıcak hava dalgaları olarak öne çıkıyor. Bunlar sağlığı tehdit ederken, ekosistemler üzerinde de tahribatlar yaratabilir.

AÇA  önceliğin, Avrupa hükümetlerinin ve halklarının riskleri oybirliğiyle kabul etmesi ve daha fazlasını, daha hızlı yapmayı kabul etmesi olduğuna vurgu yapıyor.  Bayan Ylä-Mononen, "Daha fazlasını yapmamız ve daha güçlü politikalara sahip olmamız gerekiyor" diye ısrar etti.

Bununla birlikte ajans, "iklim risklerini anlama” ve “bunlara hazırlanma konusunda" kaydedilen "önemli ilerlemeye” de vurgu yaptı.

AÇA, en fazla risk altında olan bölgelerin, yangınlar, su kıtlığı ve bunun tarımsal üretim üzerindeki etkileri ile sıcaklığın açık havada çalışma ve sağlık üzerindeki etkilerinin tehdidi altındaki güney Avrupa olduğunu kaydediyor.

Ancak kurum, Almanya'daki son sel felaketleri ve İsveç'teki orman yangınları dikkate alındığında Kuzey Avrupa'nın da bundan etkilendiğine dikkat çekiliyor.

Avrupa Komisyonu salı günü AB'deki iklim risklerine ilişkin ilk raporunu yayınlayacak.