İnsanlar 1 milyon yıldır açık denizlerde

Artan sayıda arkeolojik kanıt insanlar ve atalarının yaklaşık 1 milyon yıldır açık denizlerde seyahat ettiğini ortaya koyuyor.

Atalarımızın bu yetenekleri onların ne kadar zeki oldukları konusundaki teorilerimizi yeniden gözden geçirmemize enden olabilir.

Bundan 65 bin yıl önce 23 metre uzunluğundaki bir kayıkla Endonezya’dan Avusturalya’ya ilk insan topluluklarının geçiş yaptığı düşünülüyor. (1998 yılında aynı imkanlarla bir grup yetişmiş denizci aynı yolculuğunu gerçekleştirmeye çalışmış ancak denize açıldıktan kısa bir süre sonra kıyıya geri dönmek zorunda kalmıştı). İnsanların bu yolculuğa neden çıktıkları, kendilerini psikolojik ve fiziksel olarak böylesi bir yolculuğa nasıl hazırladıkları halen büyük bir muamma.

İNSANSILARIN DENİZ SEYAHATLERİ 

Son dönemde artan sayıda bilim insanı, atalarımızın düşündüğümüzden çok daha uzun bir süreden bu yana deniz yolculuklarına çıktığını savunuyor. Hatta yaklaşık 1 milyon yıldan bu yana denizlerde insanların izlerine rastlandığını düşünen bilim insanları da var. Yani modern insan ortaya çıkmadan önce aralarında Neanerthallar, homo erectusların bulunduğu insansılar denizler üzerinde seyahat ediyordu.

Bu görüş hala bir azınlık görüşü ancak bu yönde ciddi kanıtlar mevcut.

Genel bir konsensüs olarak bilim insanları ilk insanların Dünyaya karayoluyla dağıldığına inanıyor. Atalarımız Afrika’nın doğusundan Ortadoğu ve Ön Asya üzerinden Güney Asya’ya ve Avrupa’ya dağıldı. Amerika kıtasına da ilk geçişler Bering boğazı üzerinden oldu.

BİLİNEN İLK DENİZ YOLCULUĞU

Bu dönemde sadece deniz yolu ile ulaşılması zorunlu olan tek yer Avustralya’ydı. Bu yolculuğun yaklaşık 65 bin yıl önce olduğunu biliyoruz. Avusturalya’nın kuzeyindeki bir mağarada keşfedilen kalıntılar bu yolculuğun kanıtları.

Endonezya’nın güneyinden bir bölgeden başlayan bu deniz yolcuğu açık denizlerde insanların bilinen ilk macerası. Nale Tasih adı verilen bu keşif yolculuğuna katılanların nasıl denize açıldıkları bilinmiyor. Bu deniz yolculuğunun yaklaşık 13 gün sürdüğü düşünülüyor.

Arkeolog Robert Bednarik’e göre Avusturalya’nın kuzeyinde sık sık görülen dev çalı yangınları sonucunda ortaya çıkan dumanlar denizci atalarımıza yol göstermiş olabilir. Yine göçmen kuşların rotaları da insanlara bu bölgede insanların varlığı konusunda bir diğer ipucu.

FLORES ADASININ 700 BİN ÖNCEKİ SAKİNLERİ

Bu bölgede denizciliğin geçmişi oldukça eski. Endonezya’nın Flores adasında 700 bin yıl öncesine ait insansı kalıntıları bulundu. Bilim insanlarının henüz evrim ağacındaki yerini tespit edemediği bu insansıların nasıl Flores’e geldiği de bilinmiyor. Ama şu kesin: buraya sadece deniz yoluyla gelmek mümkün.

Adada rastlanan fil ve kaplan kalıntılarının bir açıklaması var. Bu iki hayvan da oldukça güçlü yüzücüler. Ama bir insanın o kadar mesafeyi bir deniz aracı olmadan geçmesi hiçbir şekilde mümkün değil.

Teorilerimiz temelden değişebilir

Bu bölgede yetişen bambu ağaçları oldukça güçlü bir kayık yapı malzemesi. Bambu kayıklarla antik çağda insanların Lombok Boğazını geçtikleri biliniyor. Çok daha uzun bir mesafe olan Endonezya’dan Avusturalya’ya kadar olan mesafe için de bu kayıkların biraz daha gelişmiş versiyonları kullanılabilir.

Mevcut görüşümüze göre 700 bin yıl önceki insansılar arasında gelişmiş bir iletişim yoktu. Detaylı bir planlama gerektiren kayık inşası ve deniz yolculuğunun bu dönemde kullanılmış olduğunu kabul etmemiz atalarımızın ne kadar zeki olduğu konusundaki görüşlerimizin tamamen değişmesi anlamına geliyor.

Kaynak: Yeni Özgür Politika