Küresel Ayak İzi Ağı ve WWF, insanlığın her geçen yıl dünyanın üretebileceği her şeyi daha erken tüketmeye devam ettiğine dikkat çekti.
Mevcut durumda küresel nüfusun ihtiyaçlarına sürdürülebilir şekilde yanıt olabilmek için 1,75 dünyaya ihtiyaç var.
Sözkonusu belirteç, 1990’lı yılların başında araştırmacılar tarafından kuruldu. Bu yıl 28 Temmuz tarihi, insanlığın ekosistemlerin bir yılda üretebildiklerinin tümünü tükettiği tarihi ifade ediyor.
KALAN 156 GÜN KREDİYLE YAŞAYACAĞIZ
Küresel Ayak İzi Ağı’ndan Laetitia Mailhes, "Kalan 156 gün boyunca yenilenebilir kaynak tüketimimiz gezegenin doğal sermayesini kemirmekten oluşacak" dedi.
Bu bilanço gezegende yaşayan diğer türlerin ihtiyaçlarını hesaba katmıyor. Mailhes, “Ayrıca vahşi dünya için de alan bırakmak gerekiyor” dedi.
Sivil toplum örgütüne göre son 50 yıldır insanlığın ayak izi daha erken tarihe çekiliyor: 29 Aralık 1970, 4 Kasım 1980, 11 Ekim 1990, 23 Eylül 2000, 7 Ağustos 2010.
2020 yılında bu tarih, Covid-19 salgını ile bağlantılı evde kalma tedbirlerinin etkisi altında üç hafta ilerlemişti ancak 2021’de yeniden geriledi.
ZENGİN ÜLKELERİN TÜKETİM BİÇİMİ AĞIR ETKİLİYOR
Bu ekolojik iz altı farklı kategoriden hareketle hesaplanıyor: "Ekinler, meralar, orman ürünleri için gerekli ormanlık alanlar, balıkçılık alanları, yerleşim alanları ve fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan karbonu emmek için gerekli ormanlık alanlar.”
Ekolojik iz, özellikle zengin ülkelerin tüketim kalıplarıyla yakından bağlantılı olarak değerlendiriliyor. Örneğin, eğer tüm insanlar İsviçreliler gibi yaşarsa, Dünya limit aşımı günü 13 Mayıs 2022 olacaktı. Buna diğer zengin ülkeler de örnek verilebilir.
ET TÜKETİMİ VE İSRAF AZALTILSIN
Küresel Ayak İzi Ağı ve WWF, özellikle beslenme sistemine parmak basıyor. İsviçre RTS medyasına göre WWF Fransa’dan Pierre Cannet, "Gıda sistemimiz, bir yandan yoksullukla mücadelenin ihtiyaçlarını karşılamadan, diğer yandan aşırı kilo ve obezite salgınıyla, doğal kaynakların aşırı tüketimiyle aklını yitirdi" dedi.
Her iki sivil toplum örgütü “Toplamda gezegenin biyokapasitesinin yarısından fazlası (yüzde 55) insanlığı beslemek için kullanılıyor” derken, zengin ülkelerde et tüketiminin azaltılmasını istiyor.
Laetitia Mailhes, “Eğer et tüketimini yarıya indirebilirsek, dünya limit aşımı gününü 17 gün geriye çekebiliriz” diyor.
Mailhes, “Gıda israfını sınırlandırmakla da 13 gün geriye çekme sağlanacaktır” diyerek, dünyadaki yiyeceklerin üçte birinin israf edildiğine dikkat çekti.