İran’da çocuk olmak...

Dünyada 12 Haziran Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü olarak kutlanırken, İran’da çocukların durumu ağır bir trajediyi anlatıyor.

Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü, her yıl 12 Haziran günü kutlanıyor. Bu vesileyle, çocuk işçiliğine karşı duyarlılık oluşturmak için çok sayıda rapor da yayınlanıyor. UNICEF’e göre dünya genelinde 5-17 yaş arası 250 milyon çocuk ekonomik işlerle uğraşıyor. Bunlardan 152 milyonu çocuk işçiliğinin mağduru. 72 milyonu tehlikeli işlerde çalışıyor.

YÜZDE 45’İ AİDS, HEPATİT GİBİ HASTALIKLARA YAKALANIYOR

İran’da yapılan bir araştırmaya göre çalışan ya da sokakta yaşayan çocukların yüzde 45’i AİDS, hepatit ve diğer hastalıklara yakalanmış durumda. Bu çocuklar ayrıca kötü beslenme, kilo kaybı, deri hastalıkları ve psikolojik sorunlarla da karşı karşıya.

Çocuklardan bir çoğu günde en az 6 saat çalışıyor ve tek bir kez dahi “uygun” olarak ifade edilen bir öğün yemek yiyemiyor. Bu da beraberinde ciddi sağlık sorunlarını getiriyor.

Çok sayıda çocuk ağır yükler taşıyarak, bel ağrılarına maruz kalıyor. Tedaviye erişim imkanları olmadığı için, başka sorunlar da ortaya çıkıyor.

PARA DİLENMEK İÇİN YÜZLERİNİ TAHRİF EDİYOR

Çocuklar bazen, yoldan geçenlerin kendilerine para vermeleri için yüzlerini tahrif ediyorlar. Yeterli para dilenmedikleri zaman, dövülme riskiyle de karşı karşıya kalıyorlar.

YÜZDE 90'I CİNSEL SALDIRIYA MARUZ KALIYOR

5 Kasım 2017’de İsna haber ajansında yer alan bir haberde Tahran Belediyesi Sosyal Hizmetler Örgütü Genel Müdürü Reza Hadimi, İranlı işçi çocukların yüzde 90’ından fazlasının cinsel saldırıya uğradığını söylüyordu.

AİDS üzerine araştırmalar merkezi başkanı Dr. Minu Muhraz, işçi çocuklar ve sokak çocukları arasında HİV virüsünün bulaşma oranının, ortalamadan 45 kat daha yüksek olduğunu belirtti.

KAÇIRILIYOR, ORGANLARI SATILIYOR

2 Temmuz 2017 tarihli resmi gazete Hamşehri’nin bir haberinde, Tahran Belediyesinin bir üyesi olan Fatemeh Daneşvar bu çocukların yaşamını tehdit eden tehlikelere dikkat çekiyordu. Daneşvar, “Çocukların kaybolduğu ve organlarının kaçakçılık konusu olduğu çok sayıda vaka var. Bir süre sonra, böbreksiz gözsüz bir şekilde bedenleri ıssız bir yerde bulunuyor” diyordu.

UYUŞTURUCU TRAFİĞİNDE KULLANILIYORLAR

Bazı çocuklar çeteler tarafından, uyuşturucu trafiğinde kullanılmak için zorla çalıştırılıyor. İmam Ali Topluluğu üyesi Sarah Rezaiye İLNA haber ajansına verdiği bir demeçte, bazı çocukların sınırın öte tarafında geçirmek için ilaç paketlerini yutmaya zorlandığına dikkat çekiyor. Rezaiye, “Sınırı geçtiklerinde ise infaz ediliyorlar. Yutma sürecinde de çok sayıda çocuk ölüyor” dedi.

ÇÖPLÜKLERDE BULAŞICI HASTALIKLARA YAKLANIYORLAR

İmam Ali Topluluğunun bir diğer üyesi olan Suzan Maziarfar, çöplüklerde çalışan çok sayıda çocuğun bulaşıcı hastalıklara maruz kaldığını belirtirken, ayrıca yüzleri, parmakları ve ayak parmaklarını kemiren fareler tarafından da yaralandıklarına işaret ediyor.

Tüm bu risklere rağmen çocuklar normal bir çalışanın aldığı ücretin beşte birini alıyor. Yaralandıklarında veya hastalandıklarında da hiçbir desteğe sahip değiller.

ÇOCUĞA PARA YOK, SAVAŞA MİLYARLAR HARCANIYOR

İran’da çocuklara vaat edilen yaşam bu olurken, temel nedeni de rejimin izlediği politikalarla ilgili. Bir yanda çocuklar acı çekerken, diğer yanda rejim kendi sınırları dışında savaşı finanse etmek için milyarlarca dolar harcıyor. Ayrıca askeri kurumlara, propaganda için kamu televizyonlarına, radyolara ve dini kurumlara da milyarlarca dolar harcanıyor.