İran’da derin yoksulluk: Gözler ve böbrekler satılıyor

İran’da giderek artan işsizlik ve kuraklığa paralel olarak yoksulluk da hiç olmadığı kadar derinleşiyor. Tahran sokaklarında, gözlerini, böbreklerini satışa çıkaran insanları ilanları yayılıyor.

Bir süre önce Tahran duvarlarına, yoksulluğun ulaştığı boyutları gözler önüne seren ilanlar asıldı. 20’li yaşlardaki insanlara ait. Dört arkadaş; Muhammed-Reza, Cevad, Muhammed ve Ali. Tahran’a iş bulmak için gelmişler.

Muhammed-Reza yıllar önce Kohgiluye ve Buyer Ahmed Eyaletinden iş bulmak için Tahran’a gelmiş.

İsna haber ajansına göre bu gençlerden birini annesi, açık kalp ameliyatı yapmak zorunda. Muhammed-Reza da arkadaşının annesi için ve kendi ailesine para göndermek için bir ilan vermeyi kabul etmiş. Daha önce seyyar satıcılık yapıyordu, şimdi ise işsiz. İlanı yapıştırdıktan sonra insanların kendisini aradığını ve empati kurduğunu söylüyor.

Muhammed-Reza, “Bu empati, benim için dünyaya bedel” diyor. Reza’nın ve diğerlerinin arkadaşı Cevad da gözlerinden birini satmak istiyor. Kardeşinin uyuşturucu bağımlısı olduğunu söyleyen Cevad, ailesinin de mali sorunları olduğunu belirtiyor. Cevad, içindeki durumla kıyaslandığında gözlerinden birisini kaybetmenin kendisi için çok zor bur durum olmadığını söylüyor.

İran’da böbrek ve ciğer satışı ilanları uzun zamandan beridir Tahran sokakları ve hastane duvarlarında dikkat çekiyor. Her gün benzer ilanlar ortaya çıkıyor. Üzerlerinde telefon numaraları ve kan grupları da var. Her ilanın arkasında ağır bir yaşam öyküsü yatıyor: işsizlik, borç...

2017 yılında böbrek satışları 4 bine euro gibi çok küçük fiyatlar karşılığında yapılıyordu. Bu da ülkedeki yaşam düzeyini gözler önüne seriyor. İran, aynı zamanda böbrek satışının yasal olduğu tek dünya ülkesi durumunda.