İran’da göller tuz çölüne döndü

İran’ın Fars eyaleti geçen yıl çok az yağış alması ve hükümetin ciddi herhangi bir tedbir geliştirmemesi, göllerin kuruyarak tuz çölüne dönmesine yol açtı.

Hükümete bağlı Zamaneh radyosuna göre, Fars eyaletindeki göller kuruyarak tuz çölüne döndü. Çevre uzmanı Eli Ekber Kazemeyni, Fars eyaletindeki göllerin durumunun kritik olduğunu ve tamamen kuruduğunu kaydetti.

Kazemeni, Kaftar gölünün geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kuruduğunu sözlerine ekledi.

Bununla birlikte International Parishan gölünün de kuruyarak, su canlıları için tek bir köşe kalmadığını kaydetti.

İran’ın ikinci büyük gölü olan Bahtegan gölü de, son yıllarda üst üste yaşanan kuraklığın sonucu olarak kritik bir noktada bulunuyor. Bu gölün kurtarılması için de herhangi bir çaba gösterilmedi.

Kısa bir süre önce Fras Eyaleti Köy işleri Müdürü Kemal Pakfitrat, kuraklık nedeniyle 8 bin köyden 4 bininin boşaldığını söyledi.

Pakfitrat, İran'ın yarı resmi ajanslarından Tasmim’e verdiği bir mülakatta kuraklık ve su sorununun eyaleti yaşanamaz hale getirdiğini belirtti.

Kuraklık köylerle birlikte ovaları da vurdu. Yetkililere göre İran genelindeki 609 ovadan 355'i susuz kalmış durumda.

Kuraklık ülkenin temel sorunlarından biri haline geldi. Ancak sorun her geçen gün daha da büyürken, çözüm geliştirilmiyor. Bazı bölgelerde durum neredeyse geri dönülmez noktaya geldi. Mart ayında Meclis sitesinde yer alan bir açıklamaya göre, bir çok göl ve ırmak kurumak üzere. Meclis’in çevrede sorunları ile ilgilenen biriminde yer alan Jonathan Bet Kolia, “Urmiye gölü ve Zayendeh Rud dahil olmak üzere çok sayıda ırmak kurudu ve yok olma tehdidi altında” dedi.

İran Meteoroloji Örgütü’ne göre İran’ın yüzde 97’si kuraklık sıkıntısı yaşıyor. İnsan hakları örgütleri, kuraklığın insanların evlerini terk etmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.