İşte Samanyolu’nun yeni kütlesi
ABD’deki Arizona Üniversitesinden bir ekip, Samanyolu Galaksisinin kütlesini yeniden hesapladı. Buna göre Samanyolu, Güneş Sistemi’nden 960 milyar kat daha büyük.
ABD’deki Arizona Üniversitesinden bir ekip, Samanyolu Galaksisinin kütlesini yeniden hesapladı. Buna göre Samanyolu, Güneş Sistemi’nden 960 milyar kat daha büyük.
Samanyolu galaksimizin karakteristik özelliklerini belirlemek, dış görünüşünden dolayı zorlu bir iş. Oysa, hareketlerini tahmin etmek, örneğin olası bir çarpışmayı öngörmek için, çekim kuvvetine işaret eden kütlesini bilmek gerekiyor.
Arizona Üniversitesinden Ekta Patel ekibi, Güneş Sistemimizdeki uydu galaksilerin hareketleri üzerine kurulu yeni bir tahmin yöntemi geliştirdi. Bu yöntemle Samanyolu’nun kütlesinin Güneş Sistemi’nden 960 milyar kat daha büyük olduğu tahmin edildi. Şimdiye kadarki tahminler 580 ila 700 milyar olarak öne çıkıyordu.
Bu tahmindeki zorluk şöyle özetleniyor: Mevcut olanaklarla görünen ve ortaya çıkarılabilen tüm gazlar ve yıldızlar bir galaksinin toplam kütlesinin yüzde 15’ini temsil ediyor. Geri kalan yüzde 85, kendi çekim kuvveti ile hareket eden ama parlamayan gizemli karanlık maddeden oluşuyor.
Samanyolu, 50 dolayında uydu galaksiyi peşinden sürüklüyor. En tanınanı Andromeda ve iki bulutlu Macellan galaksisi olarak dikkat çekiyor. Sözkonusu onlarca galaksi, Samanyolu’nun kütle çekim alanında sıkışıp kalmışlar. Andromeda, Samanyolu’na saatte 110 kilometre hızla yaklaşıyor. 4.5 milyar yıl sonra galaksimiz ile çarpışacak.
Arizona Üniversitesine bağlı ekip, dijital bir simülasyon sayesinde bu uydu galaksilerden dokuzunun hareketlerini yeniden oluşturdu. Daha sonra, bu hareketleri açıklamayı sağlayan Samanyolu’nun en muhtemel kütlesini ortaya çıkarmaya çalıştı. Bilim insanlarının, yakında yeni tahminlerde bulunması bekleniyor.