İtalya’nın kuzeyinde kuraklık nedeniyle olağanüstü hal ilanı

İtalya’nın kuzeyindeki beş bölgede kuraklık nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

Bakanlar Kurulu, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Veneto ve Piyemonte bölgelerinde 31 Aralık’a kadar olağanüstü hal ilanını onayladı.

Roma hükümeti, geniş ve verimli Po ovasındaki durumla başa çıkmak için 36,5 milyar dolarlık fon ayırdı.

İtalyan yarımadası özellikle 70 yılın en kötü kuraklığından etkilenen tarımsal Po ovası başta olmak üzere, yağış eksikliğinin eşlik ettiği alışılmadık derecede erken bir ısı dalgasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Olağanüstü hal, kamu güvenliği, zararların tazmini ve halkın normal yaşam koşullarının güvenceye alınması için gerekli acil müdahalelerin hayata geçirilmesi amacıyla “olağanüstü yetkiler ve olanaklar” sağlıyor.

Ülkenin en büyük tarım sendikası Coldiretti’ye göre kuraklık ulusal tarım üretiminin yüzde 30’undan fazlasını ve özellikle Parma jambonunun üretildiği Po ovasındaki çiftliklerin yarısını tehdit ediyor

Maggiore ve Garda gölleri, yılın bu zamanı için normalin altında su seviyelerine ulaşırken, daha güneyde Roma'dan akan Tiber Nehri'nin seviyesi de düştü. Po ovası, çoğu çiftçiler tarafından kullanılan, İtalya’daki  en büyük su deposunu oluşturuyor.

Son günlerde, birkaç belediye kısıtlayıcı önlemler aldı. Çeyrek milyonluk bir şehir olan Verona, içme suyunun kullanımını karneye bağlarken, Milano dekoratif çeşmelerini kapatmaya karar verdi.

Kuraklığın bir başka sonuçları da var. Hidroelektrik enerjisi üretimi keskin bir şekilde düştü. Çoğunlukla kuzey İtalya'nın dağlık masiflerinde bulunan hidroelektrik tesisleri bu ülkedeki enerjinin yaklaşık yüzde 20'sini üretiyor.