AB arıları yok eden tarım ilaçlarının kullanımını yasakladı

Avrupa Birliği (AB) kıtadaki arıların yok olmasına yol açacak düzeyde kullanılan tehlikeli tarım ilaçlarını yasaklama kararı aldı.

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, tarımda kullanılan nörotoksik bazı böcek ilaçlarının kullanımının büyük oranda yasaklandığı duyuruldu. Yasaklar kapsamına alınan kimyasal ilaçlar arasında ‘clothianidin’, imidacloprid ile thiamethoxam adlı böceklere karşı kullanılan ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçların kullanımı 2013 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı (EFSA) tarafından askıya alınmıştı.

Nörotoksik etkisi nedeniyle açık havada kullanıldığında bal üretimi için gerekli olan arıların yok olmasına neden olan bu ilaçların kullanımı ise sadece seralarda mümkün olacak. Buna göre, bu üç ilacın kullanıldığı seralarda üretilen tohum ve filizlerin açık alanda kullanılması da yasaklandı.

Son yıllarda birçok Avrupa ülkesinde arı topluluklarının telef olmasında tarımda kullanılan böcek ilaçlarının etkili olduğu biliniyordu.

Yasak kararının çoğunluk kararıyla alındığı duyuruldu. Bu tür kararların çıkması için 28 üyeli AB’nin nüfusunun en az yüzde 65’inin yaşadığı 16 ülkenin desteklemesi gerekiyor.