AB’de kişi başına 94 ile 179 kg gıda çöpe gidiyor
Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki gıda israfına ilişkin araştırmalar, kişi başına ortalama 94 ile 179 kilo gıdanın tüketilmeden çöpe atıldığını gösteriyor.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki gıda israfına ilişkin araştırmalar, kişi başına ortalama 94 ile 179 kilo gıdanın tüketilmeden çöpe atıldığını gösteriyor.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki gıda israfına ilişkin araştırmalar, kişi başına ortalama 94 ile 179 kilo gıdanın tüketilmeden çöpe atıldığını gösteriyor.
Gıda israfına yönelik tartışmalar Fransa’da Mayıs ayında kabul edilen, ancak 13 Ağustos’da Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen bir yasayla yeniden gündemde. Yasa, büyük gıda ağlarının son kullanma tarihi yaklaşan ve henüz tüketime uygun olan gıdaları atmak yerine yardım derneklerine bağışlamasını zorunlu kılıyordu.
Her ne kadar bu yasa iptal edilse de, Avrupa ülkelerindeki gıda israfına yönelik tartışmaları da canlı tutmaya yaradı. 2010 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Bio Intelligence Service adlı kuruluşa yaptırılan araştırmaya göre, Avrupa ülkelerinde yıllık ortalama 89 milyon ton gıda ürünü çöpe gidiyor. Bu da, kişi başına yıllık 179 kiloya denk geliyor.
Bio Intelligence Service araştırmasına göre, israf edilen gıdaların yüzde 5’i henüz satılmadan mağazalar tarafından çöpe atılıyor.
Geçtiğimiz hafta Environmental Research Letters adlı bilim dergisi tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre ise, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde israf edilen gıdalar 47 milyon ton civarında. Bu da, her ne kadar 2010 yılındaki araştırmaya oranla daha az olsa da, kişi başına ortalama 94 kilo gıda ürününün çöpe atıldığı anlamına geliyor.
Öte yandan, Avrupalıların israf ettiği gıdaların miktarının belirlenmesine ilişkin araştırmalarda kullanılan yöntemlerin farklılığı nedeniyle birbirinden çok farklı sonuçlar ortaya çıkıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ise, bir şekilde tüketiciye ulaşmayan her gıdanın israf edilmiş olarak görüyor. FAO’ya göre, satılmaması nedeniyle hayvanlara yem olarak verilen gıdalar dahi ‘israf’ kapsamında değerlendirilmeli.
İSRAF EN FAZLA BRİTANYA’DA EN AZ ROMANYA’DA
Environmental Research Letters’de yayınlanan araştırma kapsamında, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Büyük Britanya, Hollanda ve Romanya’da ailelerden bir ay boyunca çöpe attıkları gıdaları not etmeleri istendi. Bu ülkelerden elde edilen sonuçlar AB genelinin sonucu olarak kabul görürken, evlerde ve restoranlarda çöpe atılan gıdaların ortalama 60 milyon ton olduğu sonucu çıktı.
Bu gıdaların yüzde 20’sinin zaten çöpe atılması gereken kabuk, kemik ve dikenler olduğu, yüzde 80’inin yani 47 milyon tonunun ise yenebilecek gıdalar olduğu anlaşıldı.
Araştırmaya göre, ülkeler bazında hesaplamalar yapılınca israf edilen gıdaların miktarının 27 milyon ile 93 milyon ton arasında değişebileceği görüldü. Yani eğer Romanya’daki araştırma temel alınırsa 27 milyon ton, Büyük Britanya temel alınırsa da 93 milyon ton israf olduğu sonucuna ulaşılıyor.
Ancak uzmanlar, ülkeler arasındaki farklılıkların meteorolojik koşullar nedeniyle yüksek olabileceğini de düşünüyorlar.