AB’de organik besinlerin pazardaki payı arttırılacak
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) dün oyladığı bir metinle, giderek daha fazla yaygınlaşan organik besinlerin daha sıkı bir biçimde sertifikalandırılması ve kontrolü hedefleniyor.
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) dün oyladığı bir metinle, giderek daha fazla yaygınlaşan organik besinlerin daha sıkı bir biçimde sertifikalandırılması ve kontrolü hedefleniyor.
AP’de yapılan oylamada, geçtiğimiz yıl parlamento ile Avrupa Birliği (AB) Konseyi arasında üzerinde uzlaşılan ve kısmen değiştirilen bir anlaşma metni kabul edildi. Oylamada 124 hayır oyuna karşılık 466 evet oyu çıktı.
Kabul edilen metin, organik veya diğer adıyla biyo gıdaların daha düzenli bir biçimde denetlenmesini ve alınacak sertifikaların belli kurallarla düzenlenmesini öngörüyor. Ocak 2021’de resmen yürürlüğe girmesi planlanan metnin bu yıl içinde üye ülkelerin ilgili bakanlıklarınca da onaylanması gerekiyor.
KÜÇÜK TARIM İŞLETMELERİNİN ORGANİK TARIMA GEÇİŞİ KOLAYLAŞACAK
Oylama sonrasında konuşan ve sağlıklı tarım için verdiği mücadeleyle bilinen Yeşiller parlamenteri José Bové, metnin hem organik tarımcılar ve tüketiciler hem de çevre için iyi bir haber olduğunun altını çizdi. Düzenlemenin hayata geçmesiyle Avrupalı tarımcıların daha kolay bir biçimde organik tarıma geçmeleri mümkün olabilecek.
Küçük üreticilerin organik tarım sertifikasını almalarına imkan veren ve hızlandıran düzenlemelerin yanı sıra biyolojik tohum veya hayvan döllerinin edinilmesi de kolaylaştırılacak.
Kabul edilen metindeki en önemli eksiklik olarak ise, tarımda zararlı ot veya böceklere karşı kullanılan kimyasal ilaçların sınırına ilişkin herhangi bir belirleme getirilmemiş olması. Ancak AP tasarısında, organik tarım sertifikası alanların ektikleri alanlardaki ürünlere kimyasal ilaç bulaşmamasına ilişkin çok sayıda önlem almalarını öngörüyor. Aksi halde bu sertifikalar iptal edilecek.
EKİLİ ALANLARIN YÜZDE 6,7’Sİ İLE 30 MİLYAR EUROLUK BİR PAZAR
Merkezi Brüksel’de bulunan IFOAM-EU adlı bir kolektife göre, düzenlemede henüz net olarak belirtilmesi gereken bazı noktalar mevcut.
IFOAM-EU verilerine göre, AB içindeki tarımsal alanların yüzde 6,7’sinde organik ürünler ekiliyor veya üretiliyor. Organik gıda pazarının 2016 itibariyle 30,7 milyar euroya ulaştığı kaydedilen verilere göre, bu pazarın yıllık büyüme ise yüzde 12’yi buldu.
Ancak uzmanlar, organik ürün pazarının büyümesinin devamlılığının sağlanabilmesi için sektörün ekonomik olarak ayakta kalmasını sağlayacak önlemlere ihtiyaç var.