Afrika’da koleraya karşı tarihin en büyük aşı kampanyası
Afrika’da koleraya karşı tarihin en büyük aşı kampanyası başlatıldı. Haziran ortasına kadar 2 milyonu aşkın kişi aşılanacak.
Afrika’da koleraya karşı tarihin en büyük aşı kampanyası başlatıldı. Haziran ortasına kadar 2 milyonu aşkın kişi aşılanacak.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşı kampanyasının Pazartesi başladığını duyurdu. DSÖ’den Michael Ryan, “Kolera tehlikesi sürüyor ama çözümümüz var” dedi.
Aşı kampanyası çerçevesinde Afrika’nın beş ülkesinde Haziran ortasına kadar 2 milyondan fazla kişiye aşı yapılacak.
Bu kampanyanın yanısıra, gelecek 10 yılda koleraya karşı kolektif mücadele öne çıkarılmak isteniyor. Bu konuda aktörlerin ne kadar gönüllü olduğu test edilecek. Küresel bir girişim, 2013 yılına kadar koleraya bağlı yaşanan ölümlerin yüzde 90 oranında düşürmek istiyor.
Afrika’da başlatılan aşı kampanyası Zambiya, Uganda, Malawi, Güney Sudan ve Nijerya’da yürütülecek. Kampanya DSÖ ve koleraya karşı dünya özel mücadele grubundaki ortaklarının desteğiyle ilgili ülkelerin sağlık bakanlıkları tarafından yürütülecek.
2017 yılında Sierra Leone’den Bangladeş’e kadar koleraya karşı 10 milyonu dozdan fazla aşı dağıtıldı. Ocak ayından bu yana bu miktar 15 milyon doza ulaştı.
Koleraya karşı, uzun vadeden suyu kalitesi arttırılarak cevap verilmesi gerektiği belirtiliyor.
Öte yandan Yemen’in bir kısmında da aşı kampanyası başlatılabileceği bildirildi. Bu ülkede geçen yıldan beri 1 milyon kolera vakası tespit edildi. Tedbir geliştirilmezse durumun daha da ağırlaşabileceği uyarısı yapılıyor.
2017 yılında Afrika’da 150 bin şüpheli vaka tespit edilirken, 3 bin kişinin koleradan öldüğü kayıtlara geçti. 2018 yılında 37 bin kolera vakası belirlendi ve şimdiye kadar en bine yakın kişi öldü. Afrika’da en az 12 bölge veya ülkede bu hastalığın aktif bir şekilde yayılma gösterdiği bildiriliyor.
Kolera başta Afrika ve Asya’nın bazı ülkelerinde olmak üzere onlarca ülkede endemik bir hastalık olarak varlık gösteriyor. Kısa bir süre önce, salgınlar gözlemlenmeye başladı. Bu da çevresel değişimler, siyasi istikrarsızlık, çatışmalar, zorla göç veya kentleşme ile izah ediliyor.