Ahvaz’ın yoksul bölgelerinde hepatit yayılıyor

İran’da Huzistan eyaletinin yönetim merkezi olan Ahvaz’ın yoksul bölgelerinde su kalitesinin düşmesi nedeniyle hepatit ve deri hastalıklarının yayıldığı bildirildi.

Ahvaz Belediye Meclis üyesi Nasır Musavinecad, Ahvaz’ın bazı bölgelerinde temiz su miktarının azaldığı ve kirli suyla karıştığını belirtti.

Zamaneh radyosuna göre Musavinecad, “Ein 2, Hasirabad, Molaşieh ve Koyê Alavi gibi yoksul alanlarda, temiz su ve kullanılmış suyun birbirine karışması nedeniyle temiz su kalitesi çok daha zayıf hale geldi” dedi.

Belediye meclis üyesi, su kalitesinin düşmesiyle birlikte hepatit ve deri hastalıklarının arttığını söyledi.

Ahvaz’daki Cundişapur Tıp Bilimleri Üniversitesi Müdürü İraj Nazari de daha önce yaptığı bir açıklamada bir çok hepatit A vakası ile karşılaşıldığını söylemişti.

Nazari, hastalıkların yayılmasına yol açan diğer nedenler arasında sıcak dönemlerde su basıncının azalması ve su miktarının azalmasını da saydı.

İran’ın genelinde kuraklık sorunu yaşanıyor. Bazı bölgelerde durum neredeyse geri dönülmez noktaya geldi. Mart ayında Meclis sitesinde yer alan bir açıklamaya göre, bir çok göl ve ırmak kurumak üzere. Meclis’in çevrede sorunları ile ilgilenen biriminde yer alan Jonathan Bet Kolia , “Urmiye gölü ve Zayendeh Rud dahil olmak üzere çok sayıda ırmak kurudu ve yok olma tehdidi altında” dedi.

İran Meteoroloji Örgütü’ne göre İran’ın yüzde 97’si kuraklık sıkıntısı yaşıyor. İnsan hakları örgütleri, kuraklığın insanların evlerini terk etmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.