Akdeniz’de mülteci sayısı azaldıkça ölümler katlanıyor

İtalya’nın yeni hükümetinin işbaşına gelir gelmez sıkı önlemler alması ve AB’nin mülteci karşıtı politikaları, Akdeniz’de son yıllardaki mülteci ölümlerinin oranını arttırdı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, 2015 yılından bu yana Akdeniz üzerinden Avrupa ülkelerine ulaşabilen mültecilerin sayısı azalırken, yaşamını yitirenlerin oranı tam tersine artıyor.

MÜLTECİ SAYISI AZALDIKÇA ÖLÜMLER ARTIYOR

Buna göre, 2015’te Akdeniz ve Ege üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geçebilen mültecilerin sayısı 1 milyon 15 binden, 2016’da 363 bin civarına geriledi. Bu sayı 2017’de 172 bin olurken, bu yıl içinde ise 55 bin civarında kaldı.

Ancak bu düşüşün tam tersine Ege Denizi de dahil olmak üzere Akdeniz’de yaşamını yitirenlerin oranı ciddi oranda artış gösterdi. 2015 yılında Akdeniz ve Ege’yi geçmeye çalışan 1 milyonu aşkın mültecinin yüzde 0,4’ü boğularak can verdi. Bu oran 2016’da yüzde 1,4’e yükselirken, 2017’de yüzde 1,8’e kadar çıktı.

2018’DE ÖLÜM ORANLARI REKOR DÜZEYE ÇIKTI

Akdeniz üzerinden AB’ye geçişlerde rakamsal olarak ciddi gerilemenin yaşandığı bu yıl içinde ölüm oranları ise katlandı. 55 bin kişi AB’ye ulaşabilirken, en az bin 477 kişi ise boğularak yaşamını yitirdi.

Bu ise, yaşamını yitirenlerin Akdeniz’i geçebilenlere oranının yüzde 2,7’ye yükseldiği anlamına geliyor.

İTALYA VE TÜRKİYE‘NİN TAVRI ÖLÜMLERİ ARTTIRIYOR

Akdeniz’deki ölümlerin artmasında 2016 yılında Türkiye ile AB arasında imzalanan tartışmalı mülteci anlaşması ardından getirilen sert önlemler etkili oldu.

Ancak aynı dönemde çatışmaların devam ettiği ve yüz binlerce mültecinin biriktiği Libya ile İtalya ve AB arasında yapılan işbirliği ölümlerin katlanmasında etkili oldu.

Mültecileri kurtarmak isteyen sivil toplum kuruluşlarına ait gemilerin engellenmesi, sıkı kontroller nedeniyle insan kaçakçılarının mültecileri derme çatma tekneler ve plastik botlarla yola çıkarmaları da ölümleri arttırıyor. Sivil toplumun çabalarıyla son 3 yılda 113 bini aşkın mülteci kurtarılırken, AB’nin sonlandırdığı Sophia Misyonu kapsamında kurtarılanların sayısı 57 binde kaldı.