Akdeniz’deki ısınma ekosistemleri tehdit ediyor
Karasal aşırı sıcaklıkların deniz sularında da yol açtığı ısınma nedeniyle Akdeniz’de bazı yerlerde sıcaklık 30 dereceye kadar çıktı.
Karasal aşırı sıcaklıkların deniz sularında da yol açtığı ısınma nedeniyle Akdeniz’de bazı yerlerde sıcaklık 30 dereceye kadar çıktı.
Bilim insanları bu yaz Akdeniz’de yaşanan ısınmaya dikkat çekerek, artma eğilimindeki bu sıcaklıkların deniz ekosistemlerini tehdit ettiği konusunda uyardı.
Fransa’ya bağlı Korsika Adası’nın doğu kıyıları dahil Akdeniz’de bazı yerlerde sıcaklığın 30 dereceye kadar çıktığı bildirildi. 1982 yılından bu yana ikinci kez deniz suyu bu kadar ısınıyor.
Deniz suyunda yaşanan bu aşırı sıcaklar bilim dünyasını endişelendiriyor. Fransa Ulusal Meteorolojik Araştırmalar Merkezi (CNRM), bu olgunun tırmanma eğiliminde olduğunu belirtti.
İsviçre RTS medyasına konuşan CNRM araştırmacısı Samuel Somot, "Akdeniz sularında olayların sayısında, sürelerinde ve yoğunluklarında çok net artışlar gözlemledik" dedi.
RTS medyasına göre Korsika'da, bu sıcak hava dalgasının özellikle bölgenin deniz ekosistemleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek için yaz sonunda biyologların incelemelerinin sonuçlarını beklemek gerekecek.
Bilim insanları Akdeniz sularının ısınmasının, denizin belirli ekosistemleri üzerinde şimdiden önemli sonuçlar doğurduğunu kaydediyor.
Samuel Somot, deniz sularındaki sıcaklığın "bağlı ekosistemler olarak adlandırılan, yani bir alt tabakaya, okyanusun dibinde veya kayaların üzerinde bulunanlar için toplu ölüm olayları yaratacağını» belirtiyor.
Somot, "Bu ısı dalgaları, ekosistemleri yeniden düzenleyecek büyük göçler yaratacak ve dolayısıyla biyoçeşitlilik etki yaratacak" diye belirtiyor.
Araştırmacıya göre, gelecekte hiçbir şey değişmezse, deniz ısı dalgaları her yıl dört aya kadar sürebilir.