Alkol ve tütün 255 milyon kişinin ölümüne neden oldu

Yasal ve illegal uyuşturucu kullanımına ilişkin yayınlanan bir rapora göre, alkol ve sigara nedeniyle bir yıl içerisinde 255 milyon kişi hayatını kaybetti.

Yasal ve yasadışı uyuşturucu kullanımına ilişkin 2015 yılını kapsayan rapor, insan sağlığına en fazla zarar veren uyuşturucu maddelerin alkol ve tütün olduğunu gösterdi.

Avustralya’daki Yeni Güney Galler ve Büyük Britanya’da Bristrol üniversiteleri ile Londra Kolej Üniversitesinden 17 araştırmacı, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler’in uyuşturucu ve suç karşıtı ofisi ile sağlık verileri enstitüsünün raporlarını analiz etti. Araştırmada yasal ve yasadışı farklı uyuşturucu maddelerle bağlantılı ölümler ve hastalıkların istatistikleri ortaya çıkarıldı.

Sonuç ürkütücü bir tablo ortaya çıkardı. En çok kullanılan uyuşturucu maddeler açık farkla alkol ve tütün oldu. Dünyanın diğer bölgeleri ile kıyaslandığında Orta, Doğu ve Batı Avrupa’da kişi başına alkol tüketimin daha yüksek olduğu kayda geçti. Bu bölgelerde sırasıyla kişi başına yılda 11.61, 11.98 ve 11.09 litre alkol tüketiliyor. Aynı Avrupa bölgelerinde yasadışı uyuşturucu tüketimin çok daha düşük olduğu gözlendi. Rapora göre 2015 yılında her 20 kişiden en az biri esrar kullandı. Amfetamin, opioid ve kokain tüketimin daha zayıf olduğu kaydedildi.

ABD ve Kanada, esrar, opioid ve kokaine bağımlılığın en yüksek olduğu ülkeler olarak dikkat çekerken, Avustralya ve Yeni Zelanda’da daha çok amfetamin kullanılıyor.

Afrika, Karayipler, Latin Amerika ve Asya bölgelerinde uyuşturucu madde kullanımı ve sağlığa etkileri üzerine az veya hiç veri bulunmuyor. Araştırmacılar bu bölgelerin daha yakından izlenmesi gerektiği zira, uyuşturucu madde kullanımının bu bölgelerde hızlı bir artış yaşayabileceğine dikkat çektiler.

Araştırmaya göre dünya genelinde sağlığı yerinde olan 170,9 milyon kişi tütünden, 85 milyon kişi alkolden ve 27.8 milyon kişi de yasadışı uyuşuturucu maddelerinden dolayı hayatını kaybetti.

Sonuç olarak, 2015 yılında alkol ve tütün sağlığı yerinde 255 milyon kişinin hayatına mal oldu. Buna yasadışı uyuşturucu maddeler nedeniyle hayatını kaybeden onlarca milyon kişi eklendiğinde bilanço daha da ağırlaşıyor. Araştırmacılara göre alkol ve tütün daha fazla tüketilmesi, kısmen erişilebilir olmalarından kaynaklanırken, Batılı ülkelerde tüketiminin kültürel olarak normal görülmesinin de bunda payı olduğu kaydediliyor. Araştırmacılar, “Kültürel kabul çok büyük bir rol oynuyor” dedi. Araştırmacı Robert West şöyle nokta koyuyor: “Batıda, uygarlaşmış toplumlarımızın olduğunu düşünmeyi seviyoruz, ama tamamen normal olduğunu düşündüğümü davranışlar çok daha fazla insan öldürüyor ve terörizm gibi bizi altüst eden şeylerden daha fazla sefalete sebep oluyor. Hükümetlerin sorumluluklarına sahip çıkarak bunu seçim kampanyalarının bir sorunu haline getirmeleri gerekiyor.”