Almanya’da ekonomi ve toplum konularında ders veren okul öğretmenleri için hazırlanan bir kitabın, finans krizi ve lobicilik faaliyetlerine ilişkin bölümleri nedeniyle işverenlerin baskısıyla dağıtımının durdurulduğu ortaya çıktı.
Spiegel Online’da Bernd Kramer ve Nalan Sipar imzalı haberde, okul öğretmenleri için temel ekonomik sorunlarla ilgili hazırlanan bir ders kitabının, işveren birliği federasyonu BDA’nın İçişleri Bakanlığı’na yaptığı ‘lobi çalışması’ sonucu yasaklandığı bilgisi verildi. Yasaklama kararının, söz konusu kitabın içerisinde finans krizi, lobicilerin etkisi ve sosyal eşitsizlikler üzerine olan bölümlerine ilişkin yazılan bir mektup sonrasında alındığı bildiriliyor.
Spiegel’deki habere konu olan yasak kararının İçişleri Bakanlığı’na bağlı Federal Siyasal Eğitim Merkezi (BPB) tarafından bastırılan 356 sayfalık ‘Ekonomi ve Toplum-Okul ve Okuldışı Eğitim için 12 Yapıtaşı’ başlıklı ders kitabına ilişkin olduğu kaydedildi.
İŞVEREN BİRLİĞİNİN İÇİŞLERİ BAKANI’NA MEKTUBU ETKİLİ OLDU
Geçtiğimiz Şubat ayında basılan ve okul öğretmenlerine gönderilen kitaba ilişkin ‘rahatsızlığını’ gizlemeyen Alman İşverenler Birliği Federasyonu (BDA) Genel Başkanı Peter Clever tarafından İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’e Haziran ayında bir mektup yazılıyor. Kitapta ekonomik krizin sebeplerinin yanı sıra lobi şirketlerinin faaliyetleri hakkındaki bölümleri eleştiren Clever, kitaptaki bazı bölümler için “ideolojik suçlamaları önceden bildikleri çevrelerden tanıdık geliyor” şeklinde şikayet ediyor.
Kitabın BPB gibi bir kurum tarafından öğretmenlere tavsiye edilmesinin ‘skandalvari ve kabul edilemez’ olarak nitelendiren Peter Clever’in ‘Ekonomiye karşı tek yanlı propaganda’ yapıldığı suçlamasını yönettiği de belirtiliyor.
‘BELİRLİ BİR DÜŞÜNCE EKOLÜNÜN HAKİM OLDUĞU’ BAHANESİ
Peter Clever’in bakan Thomas de Maiziere’ye Haziran ayında yazdığı mektuptan sadece 1,5 ay sonra İçişleri Bakanlığı’ndan BPB’ye gönderilen bir emailde, ders kitabına ‘ekonomik konularda belirli bir düşünce ekolünün hakim olduğu’ suçlaması getiriliyor. Spiegel’in ulaştığı emailde, ders kitabının ikinci bir karara kadar ‘dağıtılmaması’ isteniyor.
BAKANLIK: BDA’NIN MEKTUBU ‘VESİLE’ OLDU
İçişleri Bakanlığı’nın emailine ilişkin her iki gazeteciye yapılan açıklamada ise, BDA Genel Başkanı Peter Clever tarafından yazılan mektubun yasak kararının gerekçesi olmaktan ziyade ‘vesilesi’ olduğu savunuldu. Bakanlık sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın denetleyici rolünü oynadığı da iddia edildi.
Öğretmenler için ekonomik konulara ilişkin hazırlanan ders kitabına yönelik yasak talebi birçok bilim insanının tepkisini çekerken, BPB Bilim Komitesi tarafından alınan kararda kitabın dağıtım yasağının kaldırılması yönünde görüş bildirdiği de öğrenildi.
Ders kitabının özellikle ‘lobi faaliyetleri’ üzerine olan başlık nedeniyle iş dünyasının hedefinde olduğu da öğrenildi.