Alzheimer hastalığının nedeni bulundu

Bilim insanları tıp dünyasının en gizemli hastalıklarından biri olan Alzheimer’a neden olan mekanizmanın keşfedilmiş olunabileceğini duyurdu.

Bilim insanları tıp dünyasının en gizemli hastalıklarından biri olan Alzheimer’a neden olan mekanizmanın keşfedilmiş olunabileceğini duyurdu.

ABD’de yapılan bir araştırmada ortaya çıkan bulgulara göre normalde beyni koruyan bir grup bağışıklık sistemi hücresinin anormal bir şekilde arginin tüketmesiyle Alzheimer hastalığı ortaya çıkıyor.

İnsan vücudunda yaraların iyileşmesi, hücre yenilenmesi, amonyumun filtre edilmesi ve bazı hormonların salgılanması gibi önemli fonksiyonları olarak argininin bağışıklık sistemi hücreleri tarafından tüketildiği fare denekler üzerinde yapılan incelemelerde tespit edildi. Bilim insanları difluoromethylornithine adlı bir ilacı kullanarak bu tepkimeyi durdurup Alzheimer hastalığının iyileşmesini sağladı.

Duke Ünivesitesi Tıp Fakültesi’nden Carol Carlton yaptığı açıklamada insanlarda da arginin tüketiminin çok önemli olduğunun görülmesi halinde Alzheimer’ın iyileştirilebileceğini belirtti.

Alzheimer’a daha önce beyin tarafından yayılan moleküllerin bağışık sisteminin reaksiyonunu sağlamasının neden olduğu düşünülüyordu. Ancak son dönemde hastalığın gelişiminin beyinde değil bağışıklık sisteminde olduğu ortaya çıktı.

Carlton yeni bulgularla Alzheimer’a bakış açısının tamamen değişebileceğini ve tedavi yöntemleri konusunda yeni ufuklar açılabileceğini ifade etti.

Ölümcül bir hastalık olan Alzheimer özellikle ortalama yaşam süresinin yüksek olduğu Batılı ülkelerde en büyük sorunlardan biri. Bugüne kadar hastalığa neden olan mekanizme bir türlü çözülemedi.