Amedli çocuklar 'Piskilet'le eğleniyor ve öğreniyor
Uzun yıllardır çocuklarla ilgili geliştirici projeler hazırlayan İzmir'den 5 kadının kurduğu 'Piskilet', Sur ve Bağlarlı çocuklarla kolektif atölyeler düzenledi.
Uzun yıllardır çocuklarla ilgili geliştirici projeler hazırlayan İzmir'den 5 kadının kurduğu 'Piskilet', Sur ve Bağlarlı çocuklarla kolektif atölyeler düzenledi.
İzmir’de uzun yıllar çocuklar üzerine çalışma yürüten 5 kadının oluşturduğu 'Piskilet', Surlu çocuklarla dayanışma amacıyla Amed'e geldi. Sosyoloji, psikoloji ve çocuk gelişimi alanlarında uzman kadınlar yıkım ve çocuk haklarının gasp edilmesine karşı alternatif bir çalışma yürütmek amacıyla geldikleri Amed'de, Sur ve Bağlar’da yaşayan 6 - 12 yaş arası çocuklarla gün boyu atölyeler düzenliyor; çocukların yaşadığı travmaları atlatmalarına yardımcı oluyor. Hiç kimseden destek almadan hareket eden kadınlar, kendi elleriyle yaptıkları takı ve çantaları satarak elde ettikleri gelirle hem projelerini hayata geçiriyor, hem de çocuklara kırtasiye malzemeleri dağıtıyor. 2 ayda bir İzmir’den Amed'e gelen kadınlar, çocuklarla, atık malzemelerden kukla yapıp, resim çizerek bir süreliğine de olsa eğlenceli ve öğretici günler sağlıyor. Kadınlar, bu çalışmayı yaparken Amed Şehir Tiyatrosu’ndan da destek alıyor.
Piskilet'ten Mehtap Alişan, çocuklarla yaptıkları atölye çalışmasını anlattı.
ÇOCUKLARLA BİR BÜTÜN OLUYORLAR
Amed'e çocuk haklarının ihlal edilmesi ve yaşanan yıkımdan kaynaklı geldiklerini söyleyen Alişan, çocuk hak ihlallerine karşı hassasiyet oluşturma çabasında olduklarını kaydetti. Dönüşümlü olarak Amed'e geldiklerini belirten Alişan, “Geri dönüşüm ve orff atölyesi ile birlikte stop motion klipler çekeceğiz. Bundan sonraki geldiğimizde çocuklara masallar anlatacağız. Bununla beraber dönüşümlü olarak gelip bir sürekliliği olan etkinlik formatına çevirmeyi düşünüyoruz” diye anlattı.
Alişan, Cizre, Nusaybin ve Van’daki çocuklarla da benzer çalışmayı planladıklarının bilgisini verdi.
ORTAK DİLİ YAKALIYORLAR
Çocuklarla kültür farklılıkları olsa da iyi bir iletişim kurduklarını aktaran Alişan, farklı kültürden olsalar da beden dili ve oyunlarla ortak frekansı tutturduklarını dile getirdi. Alişan, peçetelerden bebek, süt kutularından kuklalar yaptıklarını, bunları yaparken de çok keyif aldıklarını anlattı.
‘BU DÖNEMDE ÇOK CİDDİ İHTİYAÇ VAR’
İlk olarak beden ritmiyle oyuna başladıklarını söyleyen Alişan, daha sonra ne yaptıklarını şöyle anlattı:
“Ritimle başladığımız oyun bir dakika sonra halaya dönüşebilir. Sonra bebek yapıyoruz. Bunları etkileşimle beraber farklı farklı noktalardan alıp başta bütünlüğü sağladığımızda hem bizim için, hem onlar için keyifli bir zaman dilimi yaratıyor. Bu dönemde böyle bir şeye çok ciddi ihtiyaç var. Çocukların bu tür etkinliklere aç olduğunu yaptığımız çalışmalarda da görüyoruz. Bu yüzden iki taraf için keyifli ve verimli bir hal alıyor.
Sabah saat 10’da Amed Şehir Tiyatrosu’nda ilk atölyemizde çocuklarla bir araya geliyoruz. Çocukları Suriçi ve Bağlar ilçesinden servisle alıyoruz. İlk önce beden çalışma ile ısınma hareketleri yaparak oyun oynuyoruz. Ondan sonra kukla yapım atölyesinde ve geri dönüşüm atık malzemelerinden oyuncak yapma atölyesinde çocuklarla çalışma yapıyoruz. Farklı etkinliklerle 3 saat zaman geçiriyoruz çocuklarla. Daha sonra saat 13’te çocukları servislerle evlerine bırakıyoruz. Ardından Ma Müzik’e geliyoruz. Orda da geri dönüşüm ve atık malzemelerle atölye çalışması yapıyoruz. Bunun dışında çocuk hakları ile ilgili de konuşuyoruz ve bunu pekiştirecek oyunlarla destekliyoruz.”
Alişan, aynı zamanda Sur’da kurulan yeryüzü sofrasına giderek, burada çocuklarla oyunlar oynadıklarını, birlikte resim çizdiklerini, sokaklarda top oynadıklarını, sohbet ettiklerini anlattı.
KAPILARI HERKESE AÇIK
Bu çalışmanın gelirini kendi çabalarıyla karşıladıklarını vurgulayan Alişan, 1 Temmuz’da İzmir’de bir konser düzenleyeceklerini ve buradan elde edecekleri geliri de çalışmalarına aktaracaklarını söyledi.
Mehtap Alişan, Piskilet'e katılmak veya maddi destek sunmak isteyenlere kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.