Almanya’da bulunan Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü (PIK) ile Science Advances bilimsel dergisince yapılan ortak çalışmaya göre, dünyadaki tüm petrol, kömür ve gazın kullanılması halinde küresel ısınma ile Antarktik’teki buz tabakalarının tümüyle erimesi kaçınılmaz olacak. Araştırmaya göre, güney kutbundaki (Antarktik) buzların tümüyle erimesi halinde okyanus seviyelerinde 58 metreye kadar bir yükselme kaçınılmaz olacak.
Buzulların gelişimi ve dinamiğini takip eden Parallel Ice Sheet Model (PISM) veri tabanından yararlanılan çalışmaya göre, yer altındaki tüm fosil enerjilerin kullanılmasının yol açacağı karbondioksit (CO2) salınımları buzulların tümüyle erimesine yol açacak. Buna göre, buzulların tümüyle erimesinin 10 bin yılı bulacağı, ancak önümüzdeki bin yıllarda okyanus seviyesinin her yüzyılda ortalama 3 metre yükseleceği öngörülüyor.
‘KÖMÜR, PETROL VE GAZI YER ALTINDA BIRAKMALIYIZ’
Araştırmayı yöneten Ricarda Winkelmann, “bu tabii ki, bir gecede olacak bir şey değil. Ancak burada önemli olan nokta, bugünkü tutumumuzun yeryüzünün şeklini önümüzdeki bin yıllarda da değiştirebileceği yönünde olduğu. Eğer medeniyet tarihinin en yüksek deniz seviyesine ulaşılmasını engellemek istiyorsak, kömür, gaz ve petrolleri yer altında bırakmalıyız” uyarısında bulundu.
UZUN VADELİ TAHMİNLER ‘KESİN’ OLMASA DA SORUN BÜYÜK!
Science Advances dergisinde yayınlanan araştırma hakkında Alman medyasına konuşan Bremerhaven Alfred-Wegen Enstitüsü (AWI) uzmanlarından Johannes Sutter, elde edilen sonuçların ‘hassas’ olduğunu vurguladı. Alınan sonuçların ‘en uç varsayımlara’ dayandığını söyleyen Sutter, 10 bin yıl gibi uzun vadeli tahminler yapmanın zor olduğunu savundu.
Bir diğer iklim uzmanı Mojib Latif ise, PIK ve Science Advances araştırmasının sonuçlarının ‘gerçekçi bir tahmin’ oluşturduğunu söyledi. Buzul erimeleri ve deniz seviyesinin yükselişine dair çok uzun süreli (10 bin yıl) tahminlerin ‘kesin olamayacağı’ fikrinde olan Latif, “ancak bu, sorunu tümüyle masadan kaldırmamız anlamına gelmez” diyerek, buz tabakalarının erimelerinin sonuçlarının ağır olacağını yineledi.
PIK araştırmasına göre, Antarktik’teki buzullar günümüzdeki okyanus seviyesindeki artışta sadece yüzde 10’luk bir etkiye sahip. Okyanuslardaki ısınmaya bağlı gelişen genişleme ile karalardaki buzulların erimesinin su seviyesindeki etkisi daha fazla.
Araştırmaya göre, okyanuslardaki su seviyesinin 50 metre civarında olması durumunda Tokyo, Amsterdam ve New York gibi birçok büyük kent yaşanmaz hale gelebilecek.
Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünya nüfusunun yarısı deniz veya okyanuslardan 150 kilometre içerideki alanlarda kurulu yerleşimlerde yaşıyor.