Antarktika’daki buzul erimeleri: Son 5 yılda 3 kat arttı

Dünya üzerindeki buzulların yüzde 90’ının bulunduğu Antarktika’daki buzul erimelerinin özellikle son 6 yılda kat kat arttığı savunuluyor.

Kısa adı IMBIE olan uluslararası uzmanlar ekibinin Antarktika’daki buzul erimelerine ilişkin ikinci büyük araştırması, Nature dergisinde yayınlandı.

1192-2011 yılları arasında Antarktika’daki buzulların yıllık 76 milyar tonunun eridiği hatırlatılan araştırmada, 2012-2017 arasındaki dönemde ise yıllık ortalama 219 milyar ton buzulun eridiğine dikkat çekildi. Bu da, buzulların erime hızının küresel ısınmanın boyutlarının giderek büyüdüğü son 5 yıllık dönemde 2011 öncesine oranla 3 kat arttığı anlamına geliyor.

1992 yılından bu yana Antarktika’daki buzul erimelerinin 3 bin milyar tona kadar ulaşmış olabileceği kaydedilen araştırmada, bu erimelerin okyanus seviyesinin 0,8 santimetre yükselmesine yol açtığı belirtildi. Ancak bu erime tahminlerinin alt ve üst sınırı arasındaki farktan dolayı okyanus seviyesinin yükselmesindeki payının 0,4 ile 1,2 santimetre arasında olabileceğine dikkat çekiliyor.

TÜMÜYLE ERİMESİ HALİNDE OKYANUS SEVİYESİ 60 METRE YÜKSELECEK

Küresel ısınmanın etkisini en fazla gösterdiği buzulların erimelerinin dünyanın birçok ülkesinin su altında kalmasına neden olacağı tahmin ediliyor.

Tüm dünyadaki buzulların yüzde 90’ından fazlasının bulunduğu Antarktika’nın yüzde 98’i buzullarla kaplı. Kıtadaki buzulların tümüyle erimesi halinde ise okyanus seviyesinin 60 metreye kadar yükselececeği tezi savunuluyor.