Yaşanan büyük kazalara ve doğal yaşamı tehdit etmesine rağmen Arktik Denizi’nin zorlu bölgelerinde petrol aranmasına izin veriliyor. ABD’nin Shell şirketine verdiği petrol arama izninin birçok tehlikeyi beraberinde getireceğinden endişe ediliyor.
ABD yönetimi, 2012 yılında geçici olarak sondaj çalışmalarını yapan Shell şirketine Arktik’te yeniden sondaj izni verdi.
Shell şirketi, Alaska’nın kuzeybatı kıyılarına 113 kilometre uzaklıktaki Çukçi Denizi’nde (Chukchi Sea) petrol aramaya başlayacak. ABD hükümetinden alınan izinle şirketin burada 6 noktada petrol aramasına müsade ediliyor.
Ancak ABD hükümetinin kararı çevreci örgütlerin tepkisini çekiyor. Çevreciler, Arktik Denizi’ndeki tüm sondajlama çalışmalarını kategorik olarak reddederken, 2010 yılında Meksika Körfezi’nde yaşanan faciayı hatırlatıyorlar. Deepwater Horizon adlı platformda meydana gelen kaza sonrasında on milyonlarca baril petrol okyanusa dökülmüş ve bölgenin eko sistemine ciddi zararlar vermişti.
Çukçi Denizi ise, özellikle olumsuz hava koşulları, yüksek dalgalar ve buzullar nedeniyle çevrecilerin tepkisini çekiyor. Bölgede dalgalar 15 metre yüksekliğe kadar çıkabilirken, olası bir petrol sızması durumunda müdahale edebilecek sahil güvenlik birimine yaklaşık bin kilometre uzaklıkta.
Bölgede petrol arama çalışmalarına tepki gösterilmesinin bir diğer nedeni ise, Grönland Balinası, deniz aygırları ve daha birçok memeli su canlısının yaşaması.
Shell şirketi 2012 yılında da Obama yönetiminden Arktik’te petrol arama izni almış, ancak daha sonra yaşanan bazı kazalardan dolayı İçişleri Bakanlığı tarafından bu izin geri alınmıştı. Şirketin petrol arama çalışmalarına başlaması için şimdi diğer bazı kurumlardan izin alması gerekiyor.