Arktika’daki buzullar tahmin edilenden de erken eriyecek
Yapılan bir araştırmada, Kuzey Kutbu’nda (Arktika) var olan buzulların tahmin edilenden çok erken eriyeceği sonucuna ulaşıldı.
Yapılan bir araştırmada, Kuzey Kutbu’nda (Arktika) var olan buzulların tahmin edilenden çok erken eriyeceği sonucuna ulaşıldı.
Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nin uzmanları tarafından Arktika üzerinde yapılan çalışmalar, Geophysical Research Letters adlı dergide yayınlandı.
Arktika’daki buzulların uydudan çekilmiş fotoğraflarının incelenerek yapılan değerlendirmeye göre, buzulların yüzeyindeki donmuş tuzlu su tabakası bu buzulların gerçek kalınlığını ölçmeyi zorlaştırıyor.
Araştırma sonucuna göre, tuzlu su tabakaları buzulların gerçekte olduğundan en az yüzde 25 daha kalın görünmesini sağlıyor.
Kuzey Kutbu’ndaki buzulların tahmin edilenden çok daha erken bir sürede eriyeceğine dikkat çekilen araştırmada, buzulların 2040-2050’den çok önce eriyeceği savunuldu.
Araştırmayı yöneten Vishnu Nandan, tuzlu su tabakasının uydulardan gönderilen mikro dalgaların yeterli düzeyde geçişine izin vermediğini söylerken, bunun ise buzulların gerçek kalınlıığının yanlış ölçülmesine yol açtığını belirtti.
Arktika’daki buzulların erimesi sonrasında fırtınaların şiddetinin ve aralıklarının artacağı ve ekolojik sistemi değişmesiyle birçok canlı türünün yok olabileceği tahmin ediliyor.