Aşı olmaması nedeniyle milyonlarca çocuk ölüyor 

WHO), her yıl önleyici aşılardan mahrum kalan 2 ila 3 milyon arasında çocuğun yaşamını yitirdiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), her yıl 13 milyona yakın çocuk hastalıkları önleyici aşılardan mahrum kalırken, bundan kaynaklı olarak 2 ila 3 milyon arasında çocuğun engellenebilir ölümüne yol açtığını duyurdu. 

WHO ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ortaklığıyla yayınlanan verilere göre, geçtiğimiz yıl dünya genelindeki her 10 çocuktan biri tetanoz, difteri, kızamık ve boğmaca gibi temel aşılardan yoksun. Geçtiğimiz yıl itibariyle bu sayı 12,9 milyonu buluyordu. 

64 ÜLKEDE YÜZDE 90 KORUMA HEDEFİ TUTTURULAMADI 

Buna göre WHO üyesi 194 ülkeden 139’unda DTP denilen ‘difteri-tetanoz-boğmaca’ aşısını olan çocukların oranı yüzde 90’ın üzerinde. Ancak halen altmışın üzerindeki ülkede 2011-2020 Dünya Aksiyon Planı kapsamında belirlenen çocukların en az yüzde 90’ının hastalıklara karşı korunması hedefinin tutturulamadığına dikkat çekiliyor. 

WHO ve UNICEF tarafından açıklanan bu verilere göre, aşısı yapılmayan 10 milyon kadar çocuk 64 ülkede bulunuyor. 

SAVAŞ VE KRİZLER NEDENİYLE YAPILAMIYOR 

Öldürücü olabilen hastalıklara karşı aşılardan yoksun kalan çocukların önemli bir kısmının savaş ve çatışmaların olduğu ülkelerde yaşıyor. Bu tür ülkelerde yaşayan ve aşısız kalan çocukların sayısı 7,3 milyon civarında. 

Savaş ve çatışmalar nedeniyle aşı yapılamayan çocukların 4 milyon kadarının Afganistan, Pakistan ve Nijerya gibi ülkelerde yaşaması da önemli detaylardan. 

DTP aşısının yapılma oranının yüzde 50’nin altında kaldığı ülkeler ise Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Somali, Suriye, Çad ve Ukrayna. Bu ülkelerin tümünde iç savaş yaşanıyor.