Tarihte nehirlerden yürüyerek geçilen yazlar olmuştu!

Alman N-TV kanalına konuşan kanalın Meteoroloji uzmanı Björn Alexander, geçtiğimiz haftadan bu yana yaşanan aşırı sıcakların 2003 yılıyla karşılaştırılabileceğini söylerken, tarihte büyük nehirlerden yürüyerek geçilen dönemlerin olduğunu da hatırlattı.

İspanya üzerinden Orta ve Kuzey Avrupa’ya ulaşan sıcakların önümüzdeki hafta içine kadar süreceğini kaydeden Alexander, esas sorunun yağmurların azlığı olduğuna dikkati çekti.

Sıcakların Nisan ve Mayıs ayından bu yana başladığını belirten Björn Alexander, meteorolojik ölçümlerin yapılmaya başlanmasından bu yanaki en sıcak nisan ve mayıs aylarının görüldüğünü söyledi. Alexander, geçtiğimiz haziran ayının da bugüne kadar bilinen en sıcak 5 haziran ayından biri olduğunu vurguladı.

TEMMUZ SICAKLIKLARI ORTALAMANIN 3 DERECE ÜSTÜNDE

Björn Alexander, Almanya özelinde ayda 300 saati aşkın güneş ışığı görüldüğü Temmuz ayında sıcaklık ortalamasının 3 derece arttığını ifade etti. Alexander, Ocak ayı dışında ortalama yağış düzeyinin yakalanabildiği hiçbir ayın olmadığına işaret etti.

Bu yıl yaşanan sıcakların Avrupa ülkelerinde on binlerce kişinin yaşamını yitirmesine yol açan aşırı sıcaklarla karşılaştırılabileceğini söyleyen Alexander, bu yılın başlı başına bir rekor olabileceğini dile getirirken, aşırı sıcakların önümüzdeki hafta ortalarından önce sona ermeyeceğini söyledi. 

Alman uzmanın tahminlerine göre sıcaklıklar 40-45 derece aralığında olduğu İspanya üzerinden Fransa’ya ve oradan da Güney Almanya ile diğer Kuzey Avrupa ülkelerine doğru ilerlemeye devam edecek.

NEHİRLERDEN YÜRÜYEREK GEÇİLEN YAZLAR VARDI!

Meteoroloji uzmanının dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Avrupa’da tarihte çok daha sıcak ve kurak yazların yaşanmış olduğu. Björn Alexander’a göre mevcut sıcakları ve son yıllardaki aşırı yağışlarda olduğu gibi tüm hava olaylarını ‘iklimsel değişikliklere bağlamak’ da kolay değil. 

1947, 1959, 1975, 1982 ve 1983 yıllarında olduğu Orta Avrupa’da çok daha sıcak ve kurak yazlar yaşandığını kaydeden Alexander, tarihte yaşanan en sıcak yazları örnek verdi.

1540 yılını da örneklerine ekleyen Alexander, “Aşırı kurak bir yıl geçmişte de oldu. Yani 1540 yılı. O yıl neredeyse bir yıl boyunca Orta Avrupa’da yağmur yağmadı. Dönemin tanıkları, Elbe, Ren ve Fransa’daki Seine gibi büyük nehirlerden yürüyerek karşıdan karşıya geçilebildiğini anlatmışlardı” diye hatırlattı.