Asya denizleri plastik çöpüne döndü
Asya denizlerine her yıl milyonlara plastik çöp atılıyor. Eğer tedbir alınmazsa bir kaç yılda 250 milyon ton plastik denizlerde birikecek.
Asya denizlerine her yıl milyonlara plastik çöp atılıyor. Eğer tedbir alınmazsa bir kaç yılda 250 milyon ton plastik denizlerde birikecek.
Asya, plastik kirliliğinin etkileri dramatik sonuçlara yol açıyor Vietnam’da mangrovlar plastik torbalarla kaplı. Taylan’da bir balina 80 plastik yuttuktan sonra öldü. Endonezya adalarının bazen cennetle hiçbir alakası yok..
Kendi alanında referans olan Ocean Conservancy isimli sivil toplum örgütüne göre Çin, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Vietnam kendi başına her yıl dünya denizlerine 4 milyon ton plastik atıyor. Bu da toplam atıkların yarısına denk geliyor.
Araştırmacılara göre, eğer 2025 yılına kadar bir şey yapılmazsa, dünya sularında biriken plastik atıkların miktarı 250 milyon tona çıkacak.
AFP’ye konuşan Endonezya Greenpeace’ten Ahmed Ashov Birry, “Plastik kirlilik krizinin ortasındayız. Bunu her yerde görüyoruz, ırmaklarımızda, okyanuslarımızda, her yerde” dedi.
Çin, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Vietnam aynı zamanda Asya’da ekonomik büyümesi güçlü olan ülkeler arasında yer alıyor. Bu ekonomi geniş bir şekilde plastik üretimine dayanıyor. Plastikleri toplamak için ve geri dönüşüm için etkili bir sistemleri yok.
Denizlere atılan plastik çöplerden en fazla, balık avıyla geçinenler etkileniyor. Vietnam’da Nguyen Thi Phuong isimli balıkçı, avlanma alanının yıllar içerisinde açık bir çöp sahasına dönüştüğünü söylüyor. Phuaong, “Öylesine kirli ki, çocuklar için de iyi değil” diyor.
Vu Quoc Viet isimli başka bir balıkçı, balık yakalamanın zorlaştığını belirterek, ağlara plastiklerin takıldığını söylüyor.
Kısa bir süre önce Dünya Hayvanları Koruma örgütü yayınladığı raporda denizlerde bırakılan balık ağlarının yol açtığı tehlikelere dikkat çekti. Tayland’da Haziran ayı başında bir balina öldü. Veterinerler, balinanın karnında 80 plastik torba buldular. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), bu durumun buzdağının görünen yüzü olduğunu belirtti.
WWF’den John Tanzer, “Okyanuslarımızdaki kirlilik öylesine büyük ki, artık küçük yaratıklardan balinalara, ekosistemin tüm düzeylerini etkiliyor” dedi.