Atmosferdeki sera gazı konsantrasyonları rekor düzeye çıktı

Birleşmiş Milletler (BM), atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarının 2023 yılında yeni rekorlara ulaştığını ve önümüzdeki yıllarda kaçınılmaz olarak sıcaklık artışlarına yol açacağı uyarısında bulundu.

Dünya Meteoroloji Örgütü'ne (WMO) göre, küresel ısınmaya katkıda bulunan üç ana sera gazı olan karbondioksit (CO2), metan (CH4) ve azot oksit (N2O) seviyeleri geçen yıl yine yükseldi.

BM'nin hava ve iklim ajansı WMO, özellikle CO2'nin atmosferde her zamankinden daha hızlı biriktiğini ve yirmi yılda %10'dan fazla artış gösterdiğini kaydetti.

WMO'nun sera gazlarına ilişkin yıllık raporu, 11-22 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenecek olan BM iklim zirvesi COP29 öncesinde yayımlandı.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo yaptığı açıklamada, “Başka bir yıl daha. Başka bir rekor daha. Bu durum karar alıcılar arasında alarm zillerinin çalmasına neden olmalı” dedi. 

Celeste Saulo, “İklim konusunda 2015 Paris Anlaşması hedefinin açıkça gerisindeyiz” uyarısında bulundu.

WMO, emisyonlar devam ettiği sürece sera gazlarının atmosferde birikmeye devam edeceğini ve sıcaklıkları arttıracağını belirtiyor.

Raporda daha şimdiden, 2023 yılında karada ve denizde küresel sıcaklıkların “1850'den bu yana kaydedilen en yüksek sıcaklıklar” olduğuna dikkat çekiliyor.

Ülkelerin mevcut iklim taahhütleri, 2030 yılında küresel sera gazı emisyonlarında 2019 yılına kıyasla sadece %2.6'lık bir azalmaya yol açacak. Oysa, küresel ısınmayı 1.5°C ile sınırlamak için %43'lük bir oran öneriliyordu.

BM İklim Şefi Simon Stiell, ulusal iklim eylem planlarının bir yıl içinde çok az ilerleme kaydettiğini belirterek, “küresel ısınmanın tüm ekonomileri felç etmesini ve milyarlarca yaşamı ve geçim kaynağını yok etmesini önlemek için gerekenlerin çok gerisinde kaldığını” ifade etti. 

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barret, bugün “potansiyel bir kısır döngüyle karşı karşıyayız” uyarısında bulunuyor.

Barret'e göre iklim değişikliğinin kendisi yakında “ekosistemlerin daha önemli sera gazı yayıcıları haline gelmesine yol açabilir”.

Orman yangınları atmosfere daha fazla karbon emisyonu salabilirken, daha sıcak okyanuslar daha az CO2 emebilir. Barret’e göre, sonuç olarak, atmosferde daha fazla CO2 kalabilir ve küresel ısınmayı hızlandırabilir.