Avrupa Birliği arı ölümlerini önlemeye çalışıyor

Avrupa Birliği arı ölümlerini önlemeye çalışıyor

Dünya arı ölümlerinin artması üzerine hareket geçiyor. AB, arı ölümlerinin önüne geçmek için bazı tarımsal ilaçların kullanımını yasakladı.

Avrupa Birliği (AP) Fipronil'in ardından Clothianidin, Imidacloprid, Thiamethoxam gibi (pestisit) tarımsal ilaçları yasakladı. Zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan pestisit, doğadaki birçok canlıya olduğu gibi arılara da büyük zarar veriyor.

Arılara büyük zarar veren CDD ya da Türkçe ismi ile koloni göçerten pestisidler etkisi üzerinde duruluyordu. İlk kez 2006 yılında saptanan CDD hastalığı Çin’deki arı nüfusunun üçte birinin yok olmasına yol açtı.

Yasaklanan pestisitlerden Clothianidin ve Imidacloprid, Alman Bayer Grubu tarafından üretiliyor. Thiamethoxam adlı pestisit ise İsviçre merkezli Syngenta firmasının ürünü. 

Yasak bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. Yasak, üretici şirketlerin tepkisine neden olurken, çevre koruma örgütleri yasağı "yetersiz" olarak nitelendirerek, kapsamı genişletme çağrısında bulundu.

Çevre örgütleri ise, arıların ölümüne yol açan tarımsal ilaçların yasaklanması için birçok kampanya başlattı.

AB, bu yılın ortalarında da Fipronil’in birçok bitkide kullanımını yasaklamıştı. Fipronil üreticisi BASF'ten yapılan açıklamada "Firmamız, tıpkı birçok uzman gibi, arı neslinin yok olmasına, sayısız ve karmaşık birçok faktörün neden olduğuna dair inancını sürdürüyor. Fipronil kullanımına getirilen kısıtlamaların arı neslini korumaya yardımcı olacağını düşünmüyoruz" dedi.

Greenpeace ise yasakları memnuniyetle karşıladığını açıkladı. "Yasak kararı, arı neslinin korunması yönünde atılan acil ve gerekli adımdır" diyerek, memnuniyetini dile getirdi.

Arılar, çiçeklerin döllenmesini sağlayan polenleri taşıyarak meyve ve sebzelerin oluşmasını sağlıyor. Arıların olmadığı Çin’in bazı bölgelerinde, binlerce tarım işçisi meyve ağaçlarının minik çiçeklerini tek tek elleriyle döllemeye çalışıyor.