Avrupa’da aşırı sıcaklar devam ediyor

Batı Avrupa’da aşırı sıcaklar hem terletiyor hem de endişe yaratıyor. İspanya’da üç kişi sıcaklık çarpması sonucu hayatını kaybetti.

İSPANYA: İspanya’da bu hafta içerisinde üç kişinin sıcaklık çarpması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Son ölen kişinin Barselona’da bir evsiz olduğu ve sıcaklık çarpması sonucu hayatını kaybettiği bilgisi verildi. Hafta içerisinde 40 yaşlarında Nijeryalı bir işçi, şantiyede çalışırken, 78 yaşındaki bir kişi de bahçesiyle ilgilenirken aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetmişti. Ülkede hava sıcaklıkları Cuma günü 44 dereceye kadar çıktı.

PORTEKİZ: Portekiz’de Alvega’da hava sıcakları 45.2 derece ile tarihi bir rekor kırdı. Ülkenin bölgelerinde de sıcaklıklar genellikle 40 dereceyi aştı. Cumartesi günü iççin ülkenin kuzeyinden doğusuna 11 ilçede kırmızı alarm verildi.

İSVİÇRE EN YÜKSEK NOKTASINI KAYBETTİ

İSVEÇ: Avrupa’nın diğer ucunda İsveç’te 250 yıldır en sıcak Temmuz ayı yaşandıktan sonra Ağustos’ta da sıcaklar sıra dışı bir şekilde artmaya devam etti. Sıcaklıklar mevcut durumda 30 derece dolayında. Bu sıcaklar İsveç’te coğrafik değişimlere de yol açtı. Bir buzul olan en yüksek nokta eridi. Arktika’daki Kebnekaise’in güney ucu sadece Temmuz ayı içerisinde günde 14 santimetre kaybetti. Böylece Kebnekaise’in kayalık olan kuzey ucu, güney ucunu geçmiş oldu. Kuzey ucu, güney ucunun erimesi nedeniyle 2096.8 metre ile İsveç’in en yüksek noktası haline geldi.

İNEKLER DE ETKİLENDİ, SÜT ÜRETİMİ DÜŞTÜ

İTALYA: İtalya’da hafta başında Sardinya ve kuzeyde sıcaklıklar 40 dereceyi bulduktan sonra, bu ülke için daha normal olan 35 dereceye düştü. Sivil savunma, turistlere su bile dağıtmaya başladı. Tarım alanında, inekler de sıcaklardan etkileniyor. Ulusal Tarımcılar Sendikası Coldiretti, süt üretiminin yüzde 15 düştüğünü belirtti.

Avusturya, Belçika ve Fransa’da da benzer durumlar yaşanıyor. Çoğu ülkede onlarca yıldır böyle sıcaklar görülmedi.