Avustralya’da yabani kediler günde 1 milyon sürüngeni öldürüyor

Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre yabani kediler, kediler büyük miktarda sürüngen tüketirken, bazı türlerin varlığı tehdit altında.

25 Haziran’da yayınlanan bilimsel bir araştırmaya göre yabani kediler, günde 1 milyondan fazla sürüngeni öldürüyor.

Avustralya’daki Charles Darwin Üniversitesi araştırmacıları, ülke genelinde toplanan 10 bin gıda eşantiyonu üzerinde araştırma yaptı. Bu eşantiyonlar, kedi dışkısı veya midelerindeki içerikten alındı.

Araştırmanın müdürü John Woinarski, “Yabani yaşama dönen ortalama her kedi yılda 225 sürüngen öldürüyor. Woinarski, bu kedilerin Avrupa veya Amerika’daki benzerlerinden daha fazla sürüngenleri tükettiğini belirtti. Araştırmacı Woinarski, “Bazı kediler astronomik miktarda sürüngen yiyor” derken sadece bir kedinin midesinde 40 farklı kertenkele gördüklerini söyledi.

Wildlife Research dergisinde yayınlanan araştırmada, 250 farklı sürüngen türünün kedilerin kurbanı olduğu belirtildi. Bunlardan 11’inin yok olma tehdidi altında olduğu vurgulandı.

Kedilerinin sürüngenler üzerindeki gerçek etkisini tespit etmenin ise zor olduğu ifade edildi. Zira, araştırmacılar sürüngen nüfusun ne kadar olduğunun gerçekte bilinmediğini kaydetti.

Araştırmacılar, Avustralya’da evcil kedi kurbanları da hesaba katıldığında yılda yaklaşık 650 milyon sürüngenin öldürüldüğünü belirtti

Avustralya’da milyonlarca yabani kedi yaşıyor. Bunlar, Avustralya’da memelilerin yüksek oranlarda yok olmalarının da temel nedeni olarak görülüyor. Bir araştırmacı ekip 2017 yılında bir milyonu aşkın kuşun her yıl yabani ve evcil kediler tarafından öldürüldüğünü kaydetmişti.

Hükümet yabani kedilerin vahşi fauna üzerindeki etkisiyle mücadele projesine 30 milyon doları aşkın bütçe ayırdı.