Batı ve Orta Afrika’da seller binden fazla can aldı

Batı ve Orta Afrika'da temmuz ayından bu yana devam eden sel nedeniyle halihazırda binden fazla kişi yaşamını yitirdi, dört milyondan fazla kişi selden etkilendi.

Batı ve Orta Afrika Temmuz ayından beri sel felaketiyle karşı karşıya. Nijerya, Nijer, Mali, Kamerun, Çad, Sudan ve Güney Sudan'ın yanı sıra Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin bazı kısımları şiddetli yağışlardan etkilendi. Çad, Mali, Nijerya ve Nijer'de de insani krizler daha da kötüleşti.

Çad'da sel nedeniyle 500'den fazla kişi hayatını kaybetti, fırtınalardan yaklaşık 1,7 milyon kişi etkilendi. Buna göre 200 binden fazla ev yıkıldı, 300 bin hektarın üzerinde tarım arazisi sular altında kaldı, 70 yaklaşık 70 bin çiftlik hayvanı boğuldu.

Çad’ın Su ve Enerji Bakanı Marcelin Kanabe Passale, ülkedeki tüm illerin etkilendiğini söyledi. Bakan, "önümüzdeki günlerde kötü bir sel" beklediğini de sözlerine ekledi.

Dünya Gıda Programına göre 14 ülkede dört milyondan fazla insan etkilendi. Toplamda bin kişi hayatını kaybetti.

Dünya Meteoroloji Örgütü Eylül başında yaptığı açıklamada, Afrika’nın küresel sera gazı emisyonlarının yalnızca küçük bir kısmından sorumlu olmasına rağmen aşırı hava olaylarından en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu söyledi. Raporda, Sahra Altı Afrika'da aşırı hava olaylarına uyum sağlamanın maliyetinin önümüzdeki on yılda yıllık 30 ila 50 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Buna göre 2030 yılına kadar 118 milyon kadar Afrikalı aşırı hava olaylarından etkilenebilir.