Berçelan inadına rengarenk

Her yıl kuzu kırpma ve festivallerin yapıldığı Berçelan Yaylası, güvenlik gerekçesiyle yasaklanmasına rağmen doğa tüm güzelliğini göstermeye devam ediyor.

Hakkari merkeze 18 kilometre uzaklıkta bulunan Berçelan Yaylası, Türk devletin yasaklarına rağmen tüm ihtişamını sergilemeye devam ediyor. Her rengin sergilendiği ve çeşit çeşit çiçeklerin yeniden baş kaldırdığı Berçelan Yaylası, adeta meydan okuyor.

Bir doğa harikası olan Berçelan Yaylası ve batısında yer alan Seyithan Gölü, çevreye ayrı bir güzellik katıyor. Berçelan, binlerce yıldır yöre insanın hayvanlarının otlattığı ve yayla olarak kullandığı yerlerin başında geliyor. Yıl boyunca buzulların erimediği ve zirvesinde karın eksik olmadığı Berçelan Yaylası son yıllarda kuzu kırpma etkinliklerine ve festivallere ev sahipliği yapıyordu. Bu etkinlilere her yıl yerli ve yabancı binlerce insan katılıyordu.

Bin bir çeşit bitkinin olduğu, buz sularıyla ve gölleriyle cennetten bir köşe olan Berçelan Yaylası, bu yıl da tüm güzelliklerini yeniden sergilemeye başladı. Yasaklara aldırış etmeyen doğa, Berçelan’ı yeniden renk cümbüşüne çevirdi. Her rengin sergilendiği ve çeşit çeşit çiçeklerin yeniden baş kaldırdığı Berçelan Yaylası, adeta meydan okuyor. Bu meydan okuma, Türk devlet güçlerine.

Türk devleti, savaşı bahane ederek Hakkari başta olmak üzere Kuzey Kürdistan'ın tüm illerinde bulunan birçok yayla ve kırsal alanı yasakladı. Yaylaların yasaklanması sonucu hayvancılık büyük darbe aldı. Hakkari’de yurttaşların yazın hayvanlarını çıkardığı Berçelan Yaylası da  yasaklardan nasibini aldı. Her yıl binlerce yurttaş hayvanları için Berçelan Yaylası’na çıkıyordu. Hakkarili yurttaşların geçim kaynağı olan hayvancılık bu yasaklar nedeniyle büyük darbe alırken, yurttaşlarda hayvanlarını besleyemedikleri gibi kışlık yiyeceklerini de hazırlayamıyor.

BERÇELAN YAYLASI, EVİMİZDİR’

Her yıl Berçelan Yaylasına çıkan yurttaşlar ise yasaklar nedeniyle köylerinde kalmak zorunda kaldı. Hayvanlarını yeteri kadar besleyemedikleri için verimin düştüğünü ifade eden köylüler, devletin yasak politikasına sert tepki gösteriyor. ANF’ye konuşan yurttaşların, söyledikleri şöyle: “Berçelan Yaylası, bizim evimiz gibidir. Asla Berçelan’ı bırakmayacağız. Şimdilik köylerde çıkamıyoruz ama bu hep böyle devam etmeyecek. Yaylarımıza ve dağlarımıza bir gün yeniden çıkacağız. Onların yasakları bizleri asla yıldırmayacak. Biz bu yıl Berçelan’a çıkamasak bile kalbimiz orada. Berçelan bizim yaşam kaynağımızdır, her şeyimizdir. Biz Hakkarililer yaylarımızla ve dağlarımızla bütünleşmişiz. Biz hep buradaydık ve hep burada kalacağız.”