Bilim insanları: Dünya en kötüsüne yeterince hazırlanmıyor
Bilim insanları, küresel ısınmadan kaynaklı “en felaket” risklere çok az çalışma ayrıldığı konusunda uyardı.
Bilim insanları, küresel ısınmadan kaynaklı “en felaket” risklere çok az çalışma ayrıldığı konusunda uyardı.
PNAS dergisinde yayınlanan araştırmada, küresel ısınmadan kaynaklanan bir felaketler zinciri olasılığının uluslararası toplum tarafından "tehlikeli bir şekilde yeterince araştırılmadığı” eleştirisi yer alıyor.
Dünyayı en kötüsüne daha iyi hazırlamaya çağıran bilim insanları, insanlık için 'felaket' ve 'geri dönüşü olmayan' risklere yol açabilecek mekanizmalar üzerinde çok az çalışma yapıldığı tepkisinde bulunuyor. Araştırmacılara göre, eğer sıcaklık artışlarının beklenenden daha kötü olup olmadığı veya henüz öngörülmeyen olaylar dizisine ya da her ikisine birden neden olup olmadığına ilişkin yeterli çalışmalar yok.
Cambridge'in Varoluşsal Risk Araştırmaları Merkezi'nden Luke Kemp, en önemli senaryolar hakkında en az bilgilere sahip olunduğunu ifade ediyor.
Kemp, “Afete giden yollar, aşırı hava olayları gibi yüksek sıcaklıkların doğrudan etkileriyle sınırlı değil. Finansal krizler, çatışmalar ve yeni salgın hastalıklar gibi dalgalanma etkileri daha fazla felaketi tetikleyebilir ve nükleer savaş gibi potansiyel felaketlerden kurtulmayı engelleyebilir” diye uyarıyor.
Araştırmacı ekip hükümetlerin “iklim kıyametinin” “dört atlısı” ile savaşmasına yardımcı olacak bir araştırma gündemi öneriyor: kıtlık ve yetersiz beslenme, aşırı hava olayları, çatışmalar ve vektör kaynaklı hastalıklar.
Araştırmacılar, BM iklim uzmanlarının (IPCC) bilimsel raporları temelde 1,5 ila 2°C'lik bir ısınmanın tahmin edilen etkilerine odaklandığına dikkat çekiyor.
Ancak mevcut hükümet eylemlerinin, Dünya'yı yüzyılın sonunda, 2015'te Paris anlaşmasının hedeflediği 1,5 ° C'nin çok ötesinde 2,7 ° C'lik bir ısınma yörüngesine soktuğu ifade ediliyor.